Αντιδρούν στην εποπτεία τα Συνεργατικά λόγω σαπίλας και διαφθοράς

12:32 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Καθημερινώς, τις τελευταίες ημέρες, λόγω της εισήγησης της Τρόικας για την εποπτεία των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, διάφοροι εκπρόσωποι των εν λόγω ιδρυμάτων, με επικεφαλή τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Συνεργατικών Ιδρυμάτων, παρουσιάζονται στα ΜΜΕ, για να δικαιολογήσουν την αντίθεση τους στην ως άνω εισήγηση. Με ύφος ‘’αθώο’’ και ‘’αγαθό’’ προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες όπως ότι ο συνεργατισμός θα χάσει τον ανθρώπινο του χαρακτήρα και την

ευελιξία που τον χαρακτηρίζει. Είναι αναμενόμενο ότι μια τέτοια εισήγησης, περί έλεγχου και εποπτείας, θα αντιμετωπιστεί αρνητικά από τα επηρεαζόμενα ιδρύματα αφού στην πραγματικότητα πίσω από τον ‘’ανθρωποκεντρικό’’ τους προσωπείο κρύβεται σε μεγάλο βαθμό, διαφθορά και σαπίλα.

Είναι αναντίλεκτο ότι όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχουν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, βοήθησαν ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να εξασφαλίσει μια οικία, να συνάψει ένα δάνειο το οποίο είχε ανάγκη και γενικά στήριξαν τον οικοδομικό τομέα διευκολύνοντας τον Κύπριο στην αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας. Όμως, όλα τα πιο πάνω γίνονταν και γίνονται με το αζημίωτο για την κάθε επιτροπεία των συνεργατικών και τους συνεργάτες αυτών.

Ο ανεξέλεγκτος τρόπος λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων έχει οδηγήσει σε πολύ συχνά φαινόμενα διαφθοράς και ασυδοσίας αφού, η επιτροπεία του κάθε ιδρύματος, έχει την δυνατότητα και την εξουσία να αποφασίζει κατά το δοκούν χωρίς να δύναται ο οποιοσδήποτε να τους ελέγξει. Θα αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα για να γίνω πιο αντιληπτός.

Οι προσλήψεις χαμηλόβαθμων αλλά και υψηλόβαθμων υπαλλήλων πραγματοποιούνται αναξιοκρατικά και ευνοιοκρατικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οποιαδήποτε κριτήρια. Προσλαμβάνονται παιδιά, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των μελών των διοικουσών επιτροπών. Οι εξετάσεις και συνεντεύξεις προγραμματίζονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να διευκολύνει την πρόσληψη του υποψήφιου που εκείνοι επιθυμούν. Εάν π.χ. οι υποψήφιοι είναι 100 και ο ευνοούμενος υποψήφιος ο 45ος στην λίστα των επιτυχόντων στις γραπτές εξετάσεις, αποφασίζουν να καλέσουν σε συνέντευξη τους 50 πρώτους! Φυσικά, μετά τις προφορικές συνεντεύξεις θα αποφασίσουν να προσλάβουν τον 45ο υποψήφιο διότι ‘’τα πήγε καλύτερα στην προφορική συνέντευξη του’’.

Όσο αφορά τα δάνεια, είναι γνωστό ότι εάν γνωρίζεις κάποιον από την Επιτροπή ή τον υπεύθυνο για τα δάνεια, θα δοθούν πιο εύκολα και με λιγότερες απαιτήσεις από την πλευρά του ιδρύματος. Είναι και αυτός ένας λόγους που έχουν δοθεί τόσα επισφαλή δάνεια, όχι μόνο λόγω του ‘’ανθρωποκεντρικού’’ χαρακτήρα των εν λόγω ιδρυμάτων.

Ακόμη και σε πιο διαδικαστικά θέματα υπάρχει διαφθορά και ευνοιοκρατία όπως για παράδειγμα στον τρόπο ανάθεσης των διαφόρων νομικών υποθέσεων των ιδρυμάτων σε ιδιώτες δικηγόρους. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των δικηγόρων είτε ‘’τυγχάνει’’ να είναι μέλος των διοικουσών επιτροπών των ιδρυμάτων, είτε είναι γνωστοί ή συγγενείς τους! Είναι φυσικά αυτονόητο ότι, όταν τα υπόλοιπα μέλη συμφωνούν με την απόφαση να αναθέσουν τις υποθέσεις στους συγκεκρι

Keywords
Τυχαία Θέματα