Ανησυχίες βουλευτών για ενδεχόμενο πρόστιμο από Κομισιόν για το γκολφ στην Αγ. Νάπα

17:22 7/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα αναμένει εντός των επομένων ημερών να τεθούν ενώπιον της, όλα τα στοιχεία που αφορούν την αίτηση για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ στο δάσος Αγίας Νάπας, που είναι ενταγμένο στις περιοχές προστασίας Φύση 2000, ώστε να καταλήξει εάν θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να αποταθεί εκ νέου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμάτευση αναφορικά με τη συμβατότητα της ανάπτυξης με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενημερώθηκε την Παρασκευή για τις εξελίξεις που αφορούν την αδειοδότηση

της ανάπτυξης γηπέδου γκολφ στο δάσος Αγίας Νάπας στο Κάβο Γκρέκο και την ανάθεση του έργου από την Agia Napa Forest Golf που είχε αρχικά αδειοδοτηθεί για την ανάπτυξη, στην εταιρεία L. K. Mazeri, μετά από θέμα που ενέγραψε προς συζήτηση ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Ολυμπία Στυλιανού διαβεβαίωσε ότι η αδειοδότηση και έναρξη της ανάπτυξης τελεί υπό την αίρεση της περιβαλλοντικής μελέτης, που θα υποβληθεί στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και της δέουσας μελέτης, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για τις προστατευόμενες περιοχές Φύση 2000.
Ο Εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών εξήγησε στην Επιτροπή ότι το 1997 λήφθηκε απόφαση για τη δημιουργία γκολφ στο δάσος Αγίας Νάπας και ανέφερε ότι το 2005 αποφασίστηκε η δημιουργία 14 γηπέδων γκολφ μισθώθηκε έκταση 595 δεκαρίων στην εταιρεία Agia Napa Forest Golf για την ανάπτυξη, ωστόσο η ανάπτυξη δεν προχώρησε.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι το 2009 αιτήθηκε παραχώρησης δασικής γης επίσης για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ η εταιρεία L. K. Mazeri, οπόταν η κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφανθεί εάν συνάδει με το κεκτημένο η αδειοδότηση δεύτερης εταιρείας στο δάσος Αγίας Νάπας.
Διευκρίνισε στην Επιτροπή ότι η απάντηση της Επιτροπής ήταν ότι εκτιμούσε πως δύσκολα δεύτερη ανάπτυξη γηπέδων γκολφ δεν θα επηρέαζε το προστατευόμενο περιβάλλον και ως εκ τούτου δεν προχώρησε η διαδικασία αδειοδότησης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι η Κομισιόν δεν αναφέρθηκε στην πρώτη αδειοδότηση, καθώς η απόφαση για τη δημιουργία του γκολφ λήφθηκε πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Διευκρίνισε περαιτέρω ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Οκτώβρη του 2013 μισθώθηκε δασική έκταση 590 δεκαρίων στην εταιρεία L. K. Mazeri, η οποία συμβλήθηκε με την εταιρεία Agia Napa Forest Golf να αναπτύξουν γήπεδο γκολφ στη δασική γη που μισθώθηκε από την L. K. Mazeri.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι η βλάστηση και το φυσικό περιβάλλον στη δασική γη που μισθώθηκε στην Agia Napa Forest Golf δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τη δασική γη που μισθώθηκε στη L. K. Mazeri.
Η Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας είπε στην Επιτροπή ότι μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 14 αιτήσεις για παραχώρηση άδεια γκολφ, πρόσθεσε ότι χορηγήθηκαν 10 άδειες και λειτουργούν 3 γήπεδα γκολφ.

Ο Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Agia Napa Forest Golf υπέβαλε περιβαλλοντική μελέτη, η οποία κρίθηκε από την Υπηρεσία ανεπαρκής για την ανάπτυξη.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου διατύπωσε τη θέση ότι η δημιουργία γηπέδου γκολφ στο δάσος Αγίας Νάπας θα αλλάξει την περιοχή και εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον η Agia Napa Forest Golf δεν προχώρησε στην ανάπτυξη το κράτος έπρεπε να πάρει πίσω την κρατική γη και να μη επιτρέψει ανάπτυξη γηπέδου γκολφ στο Κάβο Γκρέκο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης ανέφερε σε δήλωση μετά τη συνεδρία ότι έγινε καταγγελία στην Κομισιόν και ενδέχεται εάν η προχωρήσει η ανάπτυξη η Κύπρος να πληρώσει πρόστιμο.
Τοποθετούμενος κατά τη συνεδρία είπε ότι η Agia Napa Forest Golf συστάθηκε από 59 ξενοδόχους, οι οποίοι τελικά δεν ανέπτυξαν το γήπεδο γκολφ και ανέφερε ότι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τη μίσθωση κρατικής γης στη δεύτερη εταιρεία.

Ο κ. Περδίκης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι μισθώθηκε το 1/6 της προστατευόμενης περιοχής σε ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία γκολφ, που αυτό σημαίνει ότι θα “ξυριστούν” 590 δεκάρια δασικής γης για να φυτευτεί χορτάρι.
Προσθέτοντας ότι έχουν μαζευτεί υπογραφές από πολίτες που ανθίστανται στη δημιουργία του γκολφ στο δάσος της Αγίας Νάπας και αποτάθηκαν στον Πρόεδρο της Κομισιόν, ανέφερε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος στέλνει στην Κυβέρνηση το μήνυμα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα ώστε να μην κληθούν όλοι οι πολίτες της Κύπρου να πληρώσουμε πρόστιμα που θα επιβάλει η Κομισιόν και κατέληξε εκφράζοντας έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες για την καταστροφή του δάσους Αγίας Νάπας.

Keywords
Τυχαία Θέματα