Ανησυχία Jerzy Buzek για την ένταση μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας

03:05 26/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

H EE και το Ευρωκοινοβούλιο προσβλέπουν στην εποικοδομητική βοήθεια της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek, μιλώντας την Πέμπτη ενώπιον της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Buzek εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την ένταση τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου. «Θα ήθελα να επαναλάβω την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

προς την κυβέρνησή σας να συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. Μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι τώρα επείγουσα», είπε.

Στην παρούσα κρίσιμη φάση της διαδικασίας, όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη συνολική διευθέτηση και όχι να αποσπώνται από αυτή την προτεραιότητα, πρόσθεσε. Από αυτή την άποψη, συνέχισε, είναι απαραίτητο όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ένα θετικό κλίμα, που θα διευκολύνει την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών. Ως εκ τούτου, ανέφερε, δεν θέλω να κάνουμε εικασίες για οτιδήποτε άλλο, πέρα από μια διευθέτηση πριν από την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2012 και πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι καλή πρόοδος επιτεύχθηκε από το 2008. Πιστεύω ότι η Τουρκία, όπως η ΕΕ, θα συνεχίσει να δίνει πλήρη υποστήριξη σε αυτή την τελική φάση των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Μια λύση στο Κυπριακό θα επιφέρει μια ευπρόσδεκτη ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σας. Αλλά θα εγγυάται επίσης ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους. Αυτό είναι προς όφελος όλων».

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Buzek σημείωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο για πολλούς μήνες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορούν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός που θα ήταν προτιμότερο και επωφελές για τις δύο πλευρές. Η ΕΕ και ιδιαίτερα το Ευρωκοινοβούλιο, είπε, θα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε αναφορά στο ψήφισμα του σώματος νωρίτερα αυτό το έτος, που καλωσόριζε την πρόοδο που έχει κάνει η Τουρκία στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, στην αυξημένη πολιτική εποπτεία του στρατού και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αυτά, συνέχισε, ήταν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημαντικά και για την πορεία ένταξης. «Φυσικά, εμείς στην ΕΕ θέλουμε να δούμε περισσότερα. Φίλοι της Τουρκίας, όπως εγώ, πρέπει να σας παροτρύνουμε να επιταχύνεται το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η προστασία των μειονοτήτων. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Τέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα