Ανισότητα ανδρών – γυναικών στην απασχόληση

08:05 17/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

«Παρά τη μεγάλη πρόοδο, οι γυναίκες, παρόλο που υπερτερούν σε θέματα εκπαίδευσης, εξακολουθούν να υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τους άνδρες στα ποσοστά απασχόλησης όπως επίσης και στις αμοιβές», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ανδρούλλα Καμιναρά.

Σε ομιλία της σε εκδήλωση της Αρχής Ισότητας με θέμα «Οι μηχανισμοί προώθησης της Ισης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση», η κ. Καμιναρά είπε ότι «οι γυναίκες αποτελούν το 60%

των αποφοίτων πανεπιστημίων στην ΕΕ, ο αριθμός των γυναικών που εργάζεται αυξάνεται σταθερά και από το 2000, οι γυναίκες εργαζόμενες έχουν πάρει τα τρία τέταρτα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη. Ομως», συνέχισε, «παρ` όλες τις προσπάθειές μας, υπάρχουν θέματα που πρέπει να λύσουμε- κυρίως όσον αφορά την Ιση Μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση».

Οσον αφορά στο ποσοστό των γυναικών στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό, η κ. Καμιναρά ανέφερε ότι αυτό έχει αυξηθεί, από 52% το 1998 σε σχεδόν 60% με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία. «Η Κύπρος κυμαίνεται περί του ευρωπαϊκού μέσου όρου, περίπου στο 63%. Αλλά και πάλι, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας της ΕΕ είναι χαμηλότερη από σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 72%. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη αποτελούν μόνο το 33,2% των αυτοαπασχολούμενων- ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό», πρόσθεσε.

Η κ. Καμιναρά σημείωσε ότι η αύξηση της απασχόλησης των γυναικών θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, συμπλήρωσε, και τα 27 κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει να ανεβάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο της απασχόλησης στο 75%. Η κ. Καμιναρά είπε στη συνέχεια πως ένας τρόπος για να επιτευχθεί η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης είναι να βελτιωθούν οι μηχανισμοί προώθησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τις γυναίκες. «Για αυτό, πρέπει να επικεντρωθούμε σε τομείς όπως η δια βίου μάθηση, οι οποίοι δίνουν επιπλέον εφόδια σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι γυναίκες», είπε.

Σε σχέση με το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του μέσου εισοδήματος ανδρών και γυναικών εργαζομένων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η κ. Καμιναρά είπε ότι στην ΕΕ, το χάσμα αυτό κυμαίνεται στο 18%, ενώ στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 22% περίπου.

Keywords
Αναζητήσεις
ανισοτητα γυναικων
Τυχαία Θέματα