Αναβολή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο

11:54 29/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι μέτοχοι της προβληματικής τράπεζας της Ιταλίας Banca Monte dei Paschi di Siena –της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο – τάχθηκαν το Σάββατο υπέρ της αναβολής μέχρι τα μέσα του 2014 της τεράστιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία είναι αναγκαία για να μπορέσει η τράπεζα

να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα μετά την κρατικοποίηση της.

Η Διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει όπως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά η συνέλευση των μετόχων στήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση από τον ιδρυτή της τράπεζας, που κατέχει το 33,5% των μετοχών, για αναβολή της άντλησης κεφαλαίων μέχρι το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2014.

Η συνέλευση των μετόχων στη Σιένα ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Παρασκευή, αλλά έπρεπε να μεταφερθεί το Σάββατο, επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί μέτοχοι παρόντες ώστε να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό του 50,1%.

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει όπως η όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, έτσι ώστε να επιστραφεί η κρατική βοήθεια που έλαβε η τράπεζα για να αποφύγει την χρεοκοπία της.

Η τράπεζα της Τοσκάνης , η οποία έχει μια ένδοξη ιστορία που χρονολογείται από το 1472, διασώθηκε από το ιταλικό κράτος, τον Φεβρουάριο με ποσό 4 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θα εξακολουθήσει να είναι κρατικοποιημένη, αν δεν επιστραφούν εγκαίρως τα κρατικά κεφάλαια στήριξης της.

Η ψήφος των μετόχων αποτελεί πλήγμα στον Πρόεδρο της τράπεζας Alessandro Profumo, ο οποίος νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι μια καθυστέρηση στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα επιφέρει «σοβαρούς κινδύνους», ενώ υπήρξαν αναφορές ότι ο ίδιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Fabrizio Viola θα μπορούσαν να παραιτηθούν εάν τα πράγματα δεν πάρουν το δρόμο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα