Αναθεωρείται η χωροθέτηση πράσινων σημείων στο Μούταλλο

14:31 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ικανοποίηση εξέφρασαν Βουλευτές και οι κάτοικοι του Μούταλλου στην Πάφο μετά την αναθεώρηση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών να χωροθετήσει και κατασκευάσει χώρο απόρριψης αποκλαδιών, μπαζών, οικιακών συσκευών και άλλων οικοσκευών που θα οδηγούνται στην ανακύκλωση, στο Μούταλλο.

Οι Βουλευτές ζήτησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και την Επίτροπο Περιβάλλοντος να διαβουλευθούν για τη χωροθέτηση των 38 αυτών σημείων με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος και να ολοκληρωθεί η δημιουργία των πρασίνων σημείων

έγκαιρα για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι, καθώς τα 38 σημεία θα κατασκευαστούν με συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Η χωροθέτηση και τα προβλήματα που εκτιμάται ότι θα ανακύψουν από τη λειτουργία τους τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στη συνεδρία της Παρασκευής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι έχουν χωροθετηθεί 38 χώροι πράσινων σημείων για τη διαχείριση αποβλήτων και αφού διευκρίνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στηρίζουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια που θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, είπε ότι από τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν διεξήχθη ο απαιτούμενος διάλογος για αυτό και προέκυψαν προβλήματα σε όλες τις επαρχίες.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι τα πιο έντονα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο Μούταλλο όπου η χωροθέτηση του πράσινου σημείου έγινε λίγα μέτρα από την οικιστική περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Όποια μέτρα και να ληφθούν δεν θα αποφευχθεί η οπτική ρύπανση, συνέχισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, που ανέφερε ότι η χωροθέτηση του πράσινου σημείου γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο, είναι κοντά σε Γυμνάσιο, επιπλέον παραπλήσια βρίσκονται οι γκρεμοί του Μουτάλλου, που είναι αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

«Μετά την έντονη κατακραυγή των κατοίκων, πολλών οργανωμένων συνόλων, του Δήμου και των Βουλευτών της Πάφου έχει αποφασιστεί ο τερματισμός κατασκευής του πράσινου αυτού σημείου», είπε ο κ. Φακοντής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ χαιρετίζοντας την αναθεώρηση της απόφασης, την ίδια ώρα έκανε λόγο για εκβιαστική στάση του Υπουργείου Εσωτερικών, που δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι θα είναι πλέον δύσκολο να κατασκευαστεί νέος χώρος.

Ο κ. Φακοντής καταλήγοντας είπε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησε από την Επίτροπο Περιβάλλοντος να αναλάβει συντονιστικό ρόλο για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να εντοπισθεί νέος χώρος για το συγκεκριμένο πράσινο σημείο.

Περαιτέρω είπε ότι στην Πάφο θα κατασκευαστούν 5 πράσινα σημεία και εξήγησε ότι οι χώροι αυτοί θα ελέγχονται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι διαπιστώνεται για ακόμα μια φορά η προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων για την κατασκευή έργων.

Πρόσθεσε ότι λήφθηκε απόφαση και προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία των 38 σημείων χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των επηρεαζόμενων κατοίκων και για αυτό προκλήθηκαν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις για το σημείο στο Μούταλλο.

Ο κ. Αντωνίου κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να προχωρήσουν στην ενημέρωση των τοπικών αρχών και των κατοίκων και στις άλλες περιοχές που θα τοποθετηθούν τα πράσινα σημεία ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο με το Μούταλλο.

Πρόσθετα κάλεσε τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες να εξεύρουν άλλο χώρο στα όρια του Δήμου Πάφου για το πέμπτο σημείο, ώστε το 2015 τα πράσινα σημεία να λειτουργήσουν όπως είναι ο όρος που θέτει η ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν εφάρμοσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης στη χωροθέτηση των πράσινων σημείων.

Ο κ. Σαρίκας χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων του Μουτάλλου και κάλεσε το Υπουργείο να προχωρήσει στην επιλογή άλλου χώρου. Εμείς έχουμε προτείνει τη Βιοτεχνική περιοχή του Δήμου Πάφου, είπε.

Δήλωσε τέλος ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν αυτά τα κονδύλια.
Ο Ανδρέας Καζαντζής που εκπροσώπησε την ομάδα επηρεαζόμενων κατοίκων Μουτάλλου εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι Μουτάλλου δεσμεύονται να συμβάλουν στην εξεύρεση χώρου για κατασκευή του πράσινου σημείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα