Αναστασιάδης: Νέες ευκαιρίες στις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου

14:15 9/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι προσπάθειες Κύπρου και Αιγύπτου να εξερευνήσουν και να εκμεταλλευθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις ΑΟΖ τους έχουν διανοίξει νέες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων της νέας Πρέσβειρας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Heba Salaheldin Elmarassi.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε ενεργειακά ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών και των δύο χωρών, προστατεύοντας έτσι την ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή, πρόσθεσε, θα μπορούσε επίσης να δράσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.

΄Οσον αφορά την κατάσταση στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αιγυπτιακός λαός και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο προς μια ολοκληρωμένη δημοκρατία, συμμορφούμενη προς το κράτος δικαίου, το σεβασμό του πλουραλισμού και των δικαιωμάτων όλων.

«Η ευαίσθητη και γεμάτη διενέξεις περιοχή μας», πρόσθεσε, «χρειάζεται όπως η Αίγυπτος αναλάβει πλήρως τον κεντρικό της ρόλο στον αραβικό κόσμο και συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές με τις οποίες λειτουργεί η ΕΕ παραμένει η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει επινοητικούς τρόπους για να προχωρήσει η διαδικασία για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, όπως ο πρόσφατος διορισμός από την Κυπριακή Κυβέρνηση συνομιλητή της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της Κύπρου, «είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας».

«΄Εχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη διάφορων τομέων της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις υποδομές και την ενέργεια. Η ανακάλυψη τεράστιων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποκαλύψει τη σπουδαιότητα της περιοχής τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά».

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της η νέα Πρέσβειρα είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε πάντα ιδιαίτερη σημασία για την Αίγυπτο λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, της ιδιότητας της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εγγύτητάς της στη χώρα της.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Αίγυπτος δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τις νόμιμες διεκδικήσεις του αιγυπτιακού λαού για ελευθερία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι ηΑίγυπτος και η Κύπρος είχαν πάντα εξαίρετες διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, βασισμένες στην κοινή κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.

«Εκφράζουμε πάντα, και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή βήματα. », ανέφερε.

Η κα Πρέσβης είπε, επίσης, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για παγίωση των διμερών σχέσεων προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα