Αναστασιάδης : ‘Το Εθνικό δεν ενημερώθηκε για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης’

16:06 23/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το Εθνικό Συμβούλιο δεν εξέτασε τα οποιαδήποτε σενάρια για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημέρωσε το σώμα, παρά την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας, είτε για την ημερήσια διάταξη, είτε για τους προσδοκώμενους σε αυτή τη συνάντηση στόχους, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, θεωρώντας ταυτόχρονα τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου επιβεβαίωση των διαπιστώσεων του κόμματός του ότι ”ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου

έχει υποβιβαστεί πλήρως”.

Δύο κατά την άποψή του, ανέφερε, είναι τα ενδεχόμενα. ”Είτε ο κ. Χριστόφιας γνωρίζει, που είναι περισσότερο πιθανόν, τους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Εθνών για την τριμερή και τους αποκρύβει από την πολιτική ηγεσία. Είτε – και αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο – ούτε γνωρίζει τί πάει να κάμει στη Νέα Υόρκη. Θέλω να κάμω ξεκάθαρο πως δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή διαχείρισης της τύχης του Κυπριακού Ελληνισμού στον κ. Χριστόφια, την ώρα μάλιστα που ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δηλώνει πως υπάρχει κίνδυνος εκτροπής στην τριμερή της Νέας Υόρκης για λύση εκτός του συμφωνημένου πλαισίου”, είπε.

“Είναι με λύπη μου που παρατηρώ πως τούτες τις κρίσιμες ώρες που απαιτείτο και απαιτείται συλλογικότητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας για άλλη μια φορά επιλεγεί να εμπιστεύεται μόνο τον εαυτό του”, πρόσθεσε.

Φέροντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση με επιστροφή Μόρφου και Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ήταν αρκούντως ικανοποιητικός λόγος για τον Πρόεδρο Χριστόφια, εάν έβλεπε ότι δεν υπάρχει πρόοδος, να προβάλει ”το ανεδαφικό μιας αναλόγου συναντήσεως”.

Υπήρξε, συνέχισε, η εισβολή, ”η δεύτερη εισβολή αν θέλετε”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είτε στα χωρικά ύδατα, είτε στην ΑΟΖ της Κύπρου, με πράξεις που μπορούν μάλιστα να θεωρηθούν ότι παραβιάζουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και οι απειλές που συνόδευσαν την έμπρακτη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, εκείνες είναι οι ώρες που θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κινηθεί κατά τρόπο που θα απέτρεπε μια συνάντηση χωρίς περιεχόμενο. Αυτό που τον ανησυχεί, πρόσθεσε, είναι οι διαπιστώσεις ακόμα και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος ανησυχεί μήπως υπάρξει εκτροπή και λύση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ. ”Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο Πρόεδρος γιατί μεταβαίνει; Γνωρίζει τους κινδύνους; Και αν γνωρίζει τους κινδύνους και οπωσδήποτε την ημερήσια διάταξη, γιατί δεν ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο;” διερωτήθηκε.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν ότι η στάση του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο στην πρόταση του κόμματός για αναβολή της συνάντησης της Νέας Υόρκης ήταν ”ερμαφρόδιτη”, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν θα σχολιάσει τις όποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τη δήλωση του κ. Καρογιάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα