Ανάπτυξη νεύρων σε κυψελοειδές ικρίωμα υπόσχεται αποκατάσταση σοβαρών τραυματισμών

13:34 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Biofabrication», διεθνής ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ένα ικρίωμα θα μπορούσε, στο άμεσο μέλλον, να χρησιμοποιηθεί για την ενθάρρυνση των κατεστραμμένων νεύρων να αναπτυχθούν και να αναρρώσουν. Το ικρίωμα μπορεί να δικτυώσει δέσμες νεύρων, μέσω των κυψελοειδών οπών του, συντελώντας, τελικά, στην επούλωση ενός σοβαρά τραυματισμένου νεύρου.

Η μελέτη έγινε σε νεύρα ποντικιών και δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στην αντιμετώπιση των σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης.

Όταν

τα νεύρα τραυματίζονται, όπως μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, φυσική συνέπεια είναι η απώλεια της κίνησης, αλλά και της αίσθησης.

Η αποκατάσταση της βλάβης αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς τα νεύρα που βρίσκονται εκτός του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης μπορούν να αυτό-αποκατασταθούν, μόνον εάν βρίσκονται σε κοντινό σημείο από τον εγκέφαλο.

Ένας τρόπος αποκατάστασης των βλαβών αυτών είναι η χρήση μικροσωλινίσκων. Δηλαδή, κάθε ακραίο σημείο του νεύρου τοποθετείται σε έναν σωλήνα. Τα άκρα αναπτύσσονται και, τελικά, ενώνονται καλύπτοντας την απόσταση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Μ. Βρετανία και του Ανόβερο στη Γερμανία, μελέτησαν το θέμα χρησιμοποιώντας τη δομή μιας κυψέλης.

Ο Δρ. Φρέντερικ Κλάεσσεν από το Τμήμα Υλικών Επιστήμης και Μηχανικής του Σέφιλντ εξηγεί ότι «Η δομή της κυψέλης μοιάζει περισσότερο με τη δομή ενός νεύρου. Το νεύρο έχει μικρές περιοχές που μοιάζουν με καλώδια που αναπτύσσονται από το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Άρα, έχουμε πολλά μικρά καλώδια μέσα σε ένα μεγάλο καλώδιο και αυτό είναι που προσπαθήσαμε να αναπαράγουμε με το νέο αυτό ικρίωμα».

Το κυψελοειδές ικρίωμα αποτελείται από το βιοδιασπώμενο πολυμερές πολυλακτικό οξύ. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα νευρικά κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν εντός του ικριώματος και έχουν ήδη προχωρήσει σε πειράματα με ποντίκια για να δουν την πλήρη επιτάχυνση της αποκατάστασης της βλάβης.

«Η νέα αυτή τεχνική θα μπορούσε να επιφέρει τεράστια αλλαγή για τους ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρές νευρολογικές βλάβες», τονίζει ο Δρ. Κλάεσσεν.

Η τεχνολογία των ικριωμάτων χρησιμοποιείται σε διάφορα επίπεδα της αναγεννητικής ιατρικής. Βασίζεται στην οικοδόμηση ενός ικριώματος που επενδύεται στη συνέχεια με ανθρώπινα κύτταρα, ώστε, για παράδειγμα, να σχηματιστούν νέες ουροδόχοι κύστες ή τραχείες.

ΠΗΓΗ: ehealthcyprus.com

Keywords
Τυχαία Θέματα