Ανάπτυξη 7% αντί του επίσημου 7,5% προβλέπει ο Κινέζος ΥΠΟΙΚ

11:10 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κίνας αναμένει ότι η κινέζικη οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% το τρέχον έτος, εγείροντας ερωτήματα για το αν μπορεί να επιτευχθεί ο επίσημος στόχος για ανάπτυξη 7,5% που τέθηκε πριν από τέσσερις μήνες.

«Ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ μας κατά το τρέχον έτος είναι 7%”, είπε ο Κινέζος Υπουργός Οικονομικών Lou Jiwei στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, που έγινε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

“Φυσικά,

αυτό δεν θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς, εάν επιτύχουμε ανάπτυξη 7% και 6,5%”, πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του ΥΠΟΙΚ έρχονται τη στιγμή που η ανάπτυξη στην ασιατική υπερδύναμη – τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και οι ηγέτες της θα μπορούσαν να φανούν πρόθυμοι να ανεχθούν μια πολύ πιο ασθενέστερη ανάπτυξη.
Ο επίσημος στόχος για ανάπτυξη 7,5% της Κίνας ανακοινώθηκε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο Μάρτιο. Ο στόχος που ανακοινώνεται είναι συνήθως συντηρητικός, έτσι ώστε να είναι δυνατό να επιτευχθεί.

Αλλά οι παρατηρήσεις του κ. Lou έρχονται μετά τις μεγάλες ανησυχίες σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας ύστερα από την πληθώρα αδύναμων στοιχείων για τις κατασκευές και τις εξαγωγές.

Η Κίνα αναμένεται να ανακοινώσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της για το δεύτερο τρίμηνο την ερχόμενη Δευτέρα.

Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα 10 οικονομολόγων από το AFP θέτει την αύξηση του ΑΕΠ στο 7,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα