Αναπληρωτής ΚΕ στον LGR: Ο διεθνής παράγοντας να στραφεί με αποτελεσματικό τρόπο προς την τουρκική πλευρά

17:11 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφεί με αποτελεσματικό τρόπο προς την τουρκική πλευρά για να ξεκαθαρίσει η διαπραγματευτική βάση που θα επιτρέψει ένα διάλογο, όχι κωφών, αλλά ένα διάλογο πραγματικό που θα οδηγήσει σε μια λύση λειτουργική, βιώσιμη, ισορροπημένη που θα μπορέσει να ενώσει το λαό, τον χώρο, τους θεσμούς και την οικονομία, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον Eλληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία

που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ήταν μια επιβαλλομένη τηλεφωνική επικοινωνία που έπρεπε να γίνει μετά το ναυάγιο την περασμένη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, στην παρουσία στην κατεχόμενη Λευκωσία του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου «ο οποίος επιδόθηκε σε μια διεθνή εκστρατεία, δηλώνοντας περίπου ότι ήρθε εδώ και αποδέχτηκε τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς και άρα ήταν εποικοδομητική η τουρκική πλευρά προς αυτό το θέμα και το θέμα επαφιόταν πλέον στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι».

Είπε πως «περίπου και τα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εντύπωση είχαν στη Νέα Υόρκη», και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε και με τον Αμερικανό Πρέσβη και με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή «και θα εξηγήσει τώρα και στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα το τι ακριβώς έχει συμβεί».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «αντηλλάγησαν πάρα πολλές απόψεις, υπήρξαν αποκλίσεις και διαφωνίες, υπήρξαν και διαφορετικής διαβάθμισης απόψεις όσον αφορά το τελευταίο έγγραφο που έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε την ευθύνη να διαβιβάσει προς τον Γενικό Γραμματέα και να κάνει μια τελευταία προσπάθεια».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές της τουρκικής πλευράς ότι οι διαφορές είναι μικρές και φραστικές, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «για μια λέξη μπορεί να σε χωρίζει άβυσσος και εκατοντάδες χιλιόμετρα από το να συμφωνήσεις και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ γνωστό, ότι μια λέξη, μια φράση παίζει σημαντικό ρόλο». Σημείωσε πως δεν θα ήθελε δημοσίως και από αέρος να συζητεί αν είμαστε κοντά ή μακριά.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η δική μας η πλευρά έχει την σθεναρή πολιτική βούληση να εμπλακεί σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, γιατί είναι η δική μας η πλευρά που υποφέρει, είναι η δική μας η πλευρά που ενδιαφέρεται και η παρέλευση του χρόνου δημιουργεί τετελεσμένα που ίσως να μην μπορούν να ανατραπούν», σημείωσε.

Επεσήμανε πως «έχουμε την πραγματική πολιτική βούληση και αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλα τα κέντρα αποφάσεων, ώστε ο διεθνής παράγοντας που ενδιαφέρεται για το Κυπριακό να στραφεί με αποτελεσματικό τρόπο προς την τουρκική πλευρά για να ξεκαθαρίσουμε μια διαπραγματευτική βάση που θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα διάλογο, όχι κωφών, αλλά ένα διάλογο πραγματικό που θα μας οδηγήσει σε μια λύση λειτουργική, βιώσιμη, ισορροπημένη που θα μπορέσει να ενώσει το λαό, τον χώρο, τους θεσμούς και την οικονομία».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει δια ζώσης με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας σε μια διμερή συνάντηση.

«Θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις μας προς την βρετανική πλευρά, να ανταλλάξουμε απόψεις για το Κυπριακό, για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας που είναι πολύ σημαντικές και για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν τις δύο χώρες», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα