Αναμένεται άσπρος καπνός από τη συνάντηση του ενδιάμεσου

10:22 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κοινή συνάντηση πραγματοποιούν στις 11 σήμερα το πρωί τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, με αντικείμενο τη συνεργασία τους στις Προεδρικές Εκλογές του 2013. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

Στόχος των κομμάτων σήμερα

είναι η εξεύρεση κοινού υποψηφίου, ο οποίος θα ηγηθεί της προσπάθειας στις Προεδρικές του Φεβρουαρίου.

Στις 4 Μαΐου, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου είχαν καταλήξει σε μια κοινή προγραμματική διακήρυξη στο πλαίσιο της συνεργασίας, στην οποία, ωστόσο, έχει καταγραφεί η διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ στον όρο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που αναφέρεται στη διακήρυξη.

«Αυτή η διακήρυξη είναι ένα μίνιμουμ πλαίσιο αρχών και θέσεων που αντικατοπτρίζει τις επιδιώξεις του ενδιάμεσου χώρου», είχε δηλώσει μετά από τη συνάντηση της 4ης Μαΐου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Το κάθε κόμμα έχει τις δικές τους ιδεολογικές, πολιτικές ή ιστορικές προσεγγίσεις».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είχε χαρακτηρίσει τη διακήρυξη σημαντικό και αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια να διαμορφώσουν τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μια δημοκρατική, εναλλακτική πρόταση εξουσίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013. Οσον αφορά τα κριτήρια επιλογής του υποψηφίου, ο κ. Ομήρου είχε δηλώσει πως αυτά είναι η αξιοπιστία, η πολιτική εντιμότητα και η διεισδυτικότητα μέσα στην κυπριακή κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είχε δηλώσει ότι «η αναφορά στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία γίνεται στη διακήρυξη, συνοδεύεται από την ξεκάθαρη και διαχρονική διαφωνία του ΕΥΡΩΚΟ. Παρόλο τούτου, επειδή το σύνολο του περιεχομένου μας ικανοποιεί συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου σε δηλώσεις μετά από εκείνη τη συνάντηση είχε πει ότι «έχουμε κάνει και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής κοινού υποψηφίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα