Ανακαλύφθηκε νέος νανο-πλανήτης

08:24 28/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ένας νέος νανο-πλανήτης ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους να βρίσκεται σε τροχιά πολύ πέρα από εκείνη του Πλούτωνα, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι αυτή η μακρινή περιοχή θα πρέπει να περιέχει εκατομμύρια άγνωστα – μέχρι στιγμής – ουράνια σώματα, συμπεριλαμβανομένου, ίσως, και ενός πλανήτη, μεγαλύτερου από τη Γη.

Η ανακάλυψη του νέου αυτού παγωμένου νανοπλανήτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Ο νέος αυτός πλανήτης, με την ονομασία 2012 VP113, εντοπίστηκε στην περιοχή όπου ήδη

βρίσκεται ένας άλλος νάνο- πλανήτης, ο «Sedna», σε μια ανεξερεύνητη περιοχή την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν το «εσωτερικό νέφος του Ορτ».

Εκτιμάται ακόμη ότι η μακρινή τροχιά των δύο αυτών πλανητών – του 2012 VP113 και του Sedna – μπορεί να προκλήθηκε από ένα μεγάλο πλανήτη που ίσως παραμονεύει ακόμη αόρατος στα κρύα αυτά βάθη του σύμπαντος.

Δεν αποκλείουν ακόμα να βρίσκεται σε αυτή την περιοχή και ο “πλανήτης Χ”, ένας πιθανολογούμενος γιγαντιαίος πλανήτης, (δέκα φορές μεγαλύτερος από τη Γη), που είναι ίσως δεκαπλάσιος από τη Γη, ο οποίος είναι αόρατος μέχρι σήμερα, καθώς περιφέρεται πολύ μακριά από τον Ήλιο, αλλά ασκεί βαρυτικές επιδράσεις στα μικρότερα σώματα της ίδιας περιοχής, όπως ο 2012 VP113.

Αυτοί οι δύο πλανήτες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε στο space.com ο μελετητής , Chadwick Trujillo, του παρατηρητηρίου Gemini Observatory στη Χαβάη.

“Βρίσκονται σε μια περιοχή του ηλιακού μας συστήματος η οποία πιστεύαμε ότι στερείτο ύλης. Αλλά αυτή η ανακάλυψη, καταδεικνύει πόσο λίγα γνωρίζουμε για το ηλιακό μας σύστημα», συνέχισε.

Το Νέφος του Όορτ είναι μια περιοχή του εξωτερικού μας ηλιακού συστήματος.

Πιστεύεται ότι το Νέφος του Όορτ είναι η πηγή όλων των κομητών που εισέρχονται στο Ηλιακό σύστημα. Τα αντικείμενα του Νέφους του Oort εικάζεται ότι δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα