Αναγκαία τα προγράμματα για Ελλάδα και Κύπρο, λέει ο Μοσκοβισί

19:42 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πρόγραμμα για την Κύπρο ήταν απαραίτητο, εκτιμά ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε σχόλιά του μετά την ολοκλήρωση διάλεξης, με θέμα «Το γαλλογερμανικό δίδυμο: Εφαλτήριο για ένα ομοσπονδιακό καθεστώς στην Ευρώπη;», που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Στρασβούργου, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «τα προγράμματα για την Κύπρο

και για την Ελλάδα ήταν απαραίτητα», προκειμένου να βγουν από την κρίση, και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες θα μπορούσε να βασιστεί και στον τομέα της ενέργειας».

Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ότι «το business model της Κύπρου δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα», καθώς η διάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος εμπεριείχε στοιχεία επικινδυνότητας για την Ευρωζώνη.

Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των ομιλιών των δύο Υπουργών Οικονομικών, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της κρίσης στην ευρωζώνη και των διδαγμάτων που πρέπει να αντληθούν, ειδικά από την πρόσφατη τραπεζική κρίση στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτημα Γερμανίδας ανταποκρίτριας -σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Robert Zoellick ότι «η Γαλλία θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο “ασθενή” της Ευρώπης», μετά την Κύπρο, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Γαλλία είναι η πέμπτη οικονομική δύναμη στον κόσμο και η δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία», με διεθνή επιρροή, πόρους και σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό και ως εκ τούτου με όλη την εκτίμηση που τρέφει για τους Κύπριους, «οποιαδήποτε σύγκριση της Γαλλίας με την περίπτωση της Κύπρου είναι παράλογη».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε συνοπτικά στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο.

Για την Ελλάδα, επεσήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να «βγει η χώρα από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται», δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος είναι μεγάλο, και εκτίμησε ότι «αν και δεν έχει φανεί η άκρη του τούνελ, έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία».

Keywords
Τυχαία Θέματα