Αναφορές στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα του Εγγράφου Στρατηγικής της Κομισιόν

16:25 16/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «επείγον» να εκπληρώσει τώρα η Τουρκία τις υποχρεώσεις της σχετικά με το συμπληρωματικό πρωτόκολλο, αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να δώσει ώθηση στην ενταξιακή της πορεία.

Η αναφορά της Κομισιόν για την Τουρκία γίνεται στο Έγγραφο Στρατηγικής για τις υποψήφιες χώρες που συνοδεύει την ετήσια έκθεση προόδου. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στο Κυπριακό και στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες για την εκμετάλλευση των φυσικών τους

πόρων.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, «είναι τώρα επείγον η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και να κάνει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο μομέντουμ στην ενταξιακή διαδικασία, επιτρέποντας ειδικά την επίτευξη προόδου στα οκτώ κεφάλαια που καλύπτονται από τα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου 2006.»

Η Επιτροπή παροτρύνει για την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής, πηγής έντασης ή ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών, ενώ θεωρεί «κρίσιμη» τη δέσμευση και συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένους τρόπους σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ειδικότερα για Κυπριακό, η Κομισιόν αναμένει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ξαναρχίσουν τις εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Επιτροπή αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα εμπλακούν γρήγορα σε θέματα ουσίας, με σκοπό την άμεση επίτευξη ενός επιτυχημένου αποτελέσματος. «Όλα τα μέρη ενθαρρύνονται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, μέσω βημάτων τα οποία θα είναι επωφελή για τους Κυπρίους στην καθημερινή τους ζωή και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τους απαραίτητους συμβιβασμούς», τονίζεται.

Η Κομισιόν «θεωρεί ότι τα οφέλη από την επανένωση θα υπερέχουν σε αξία των όποιων συμβιβασμών που ίσως απαιτηθούν προς αυτή την κατεύθυνση». Επισημαίνει επίσης ότι όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Τέλος, η Κομισιόν είναι έτοιμη, όπως τονίζει, να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή της στη διαδικασία, εάν το ζητήσουν τα δύο μέρη και εάν συμφωνήσει ο ΟΗΕ.

Στο έγγραφο Στρατηγικής υπογραμμίζονται όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών και την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα