Αναδιάρθρωση κονδυλιών για περιορισμό αποκοπών στην Αστυνομία προτείνει ο Ομήρου

16:05 8/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου θα διαβιβάσει στον Υπουργό Δικαιοσύνης αίτημα όπως στις αναδιανομές κονδυλίων αμβλυνθεί όσο είναι δυνατό το πρόβλημα που δημιουργείται στο αστυνομικό σώμα με τις αποκοπές επιδομάτων και τη μείωση του προσωπικού λόγω πρόωρων αφυπηρετήσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στη δήλωση μετά από συνάντηση με τον Σύνδεσμο Αστυνομίας

Κύπρου κατά την οποία, είπε εξετέθησαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου περιλαμβανομένων και των προτεινομένων αποκοπών σε επιδόματα.

Διευκρινίζοντας ότι η αποκοπές δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της αστυνομίας, αναφέρθηκε και σε δραστική μείωση του προσωπικού από μαζικές αφυπηρέτησεων και τη δημιουργία κενών θέσεων στην ιεραρχία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι τρεις θέσεις βοηθών αρχηγών είναι κενές και συνεπώς όλα αυτά τα ζητήματα τίθενται ενώπιων της πολιτείας και ανέφερε ότι έχει εκφράσει στήριξη προς τα δίκαια αιτήματα της Αστυνομίας με την προτροπή στην εκτελεστική εξουσία να αντιμετωπίσει με κατανόηση αυτά τα αιτήματα, επειδή όπως είπε, η μείωση της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας έχει επιπτώσεις για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη και για καταπολέμηση της εγκληματικότητας η οποία συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυπριακή κοινωνία.

«Θα διαβιβάσω τα αιτήματα του Συνδέσμου για τα επιδόματα στον Υπουργό Δικαιοσύνης γιατί η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αναδιανείμει το ποσό που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014» πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα ότι με την έξοδο από την κρίση θα υπάρξει μια καινούργια θεώρηση για την Αστυνομία η οποία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια.

Ερωτηθείς εάν θα προτείνει στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων για τροπολογία ώστε να υπάρξει μικρή περικοπή στους μισθούς όλων δημόσιων υπαλλήλων για να μην επηρεαστούν σε τόσο μεγάλο βαθμό τα επιδόματα των σωμάτων ασφαλείας και των νοσηλευτών, ο κ. Ομήρου διατύπωσε την άποψη ότι «δεν μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοια λογική, επειδή αν μπούμε δεν ξέρω που θα σταματήσουμε».

«Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τους νοσηλευτές, τους δασοπυροσβέστες δεν νομίζω αυτή να είναι μια σωστή μέθοδος», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είπε ότι «θα υπάρξει ισχυρή προτροπή στον Υπουργό για να κάνει αναδιανομές των κονδυλίων που θα εγκριθούν ώστε να μετριαστεί και να αμβλυνθεί το πρόβλημα.

«Ξέρετε πως η Βουλή δεν έχει συνταγματικό δικαίωμα για αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά επαναλαμβάνω την έκκληση προς την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάποιους κλάδους όπως είναι η Αστυνομία και οι νοσηλευτές και τα επιδόματα συνδέονται με την επάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων με τη δέουσα σημασία .

Ο κ. Ομήρου συνεχάρη τέλος την Αστυνομία για τις πρόσφατες επιτυχίες όπως είναι η περίπτωση στη Λεμεσό με τη επ αυτοφόρω σύλληψη ληστών, στην οποία οι δύο Αστυνομικοί έχουν επιδείξει πνεύμα αυτοθυσίας .

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Συμεού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής έδειξε πλήρη κατανόηση για τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία και πρόσθεσε ότι υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να βοηθήσει με επικοινωνία με τον Υπουργό ώστε να βρεθούν οι ενδεδειγμένες λύσεις για να συνεχίσει το αστυνομικό σώμα να επιτελεί το δύσκολο έργο του.

Ο κ. Συμεού είπε ότι υπήρξαν πολλές αφυπηρετήσεις μελών και αξιωματικών της αστυνομικής δύναμης και της πυροσβεστικής και υπερβαίνουμε όλοι εαυτόν για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε των καθηκόντων μας.

Πρόσθεσε ότι εάν συνεχίσουν οι αφυπηρετήσεις και να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις δεν θα είναι κατορθωτό να αστυνομεύουμε τις επαρχίες, τις περιοχές κλπ.

Εξήγησε ότι το οικονομικό κομμάτι, το εφάπαξ και τα οικονομικά δικαιώματα ωθεί τους Αστυνομικούς να αφυπηρετούν, όπως σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα για να πάρουν τα δικαιώματα τους.

Ο κ. Συμεού είπε ότι δεν γνωρίζει εάν κατατέθηκε ν/σ για προαγωγές χωρίς αυξήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργοί Δικαιοσύνης για να εξηγήσει τις απόψεις του.

«Θα το δούμε θετικά για χάρη της λειτουργίας αστυνομικού σώματος, θα το μελετήσουμε και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτοσκοπός μας να πάρουμε την αύξηση αλλά πρώτα να μπορούμε σαν αστυνομία να προσφέρουμε αυτά που πρέπει να προσφέρουμε στον πολίτη, δηλαδή την ασφάλεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα