Αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας

17:22 3/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η κατασκευαστική βιομηχανία και οι αυξανόμενες με γοργούς ρυθμούς τιμές ακινήτων στη Βρετανία υποδηλούν ότι το έτος 2013 έκλεισε θετικά για την οικονομία της χώρας, αλλά μια απότομη πτώση στο δανεισμό επιχειρήσεων εγείρει αμφιβολίες για το πόσο βιώσιμη θα αποδειχθεί αυτή η ανάκαμψη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα στοιχεία για το δανεισμό, την αγορά ακινήτων και την κατασκευαστική βιομηχανία που δημοσιεύει την Παρασκευή η Τράπεζα

της Αγγλία, τα στοιχεία του βασικού δανειστή Nationwide και της εταιρείας Markit ήταν όλα ισχυρά, όπως ήταν και οι πωλήσεις μεγάλων λιανικών πωλητών ένδυσης την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα και άλλοι οικονομολόγοι λένε ότι η Βρετανία χρειάζεται πιο πολλές εξαγωγές και επιχειρηματικές επενδύσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη το 2014 και να ξεφορτωθεί μια εξάρτηση που έχει στις δαπάνες των καταναλωτών αντί να κάνουν οικονομία.

Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε ετησίως περισσότερο από 3% το 2ο και το 3ο τρίμηνο του 2013, και τα ισχυρά στοιχεία του τέταρτου τριμήνου μπορεί να οδηγήσουν στην πιο γρήγορη ανάπτυξη για ολόκληρο το χρόνο από το 2007, κάτι που δεν ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο νωρίτερα τον ίδιο χρόνο.

Αλλά, ενώ η Κεντρική Τράπεζα δείχνει την Παρασκευή ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων τον Νοέμβριο ήταν στο ψηλότερο τους σημείο από τον Ιανουάριο του 2008, παρά το γεγονός ότι παραμένουν κατά πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν τη κρίση, ο καθαρός δανεισμός σε επιχειρήσεις σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα στοιχεία τον Μάιο του 2011.

«Συνολικά η εικόνα από τα σημερινά στοιχεία παραμένει συνεπής με μια ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου που οδηγείται κυρίως από τα νοικοκυριά», ανέφερε ο Ντέιβιντ Τίνσλεϊ, Βρετανός οικονομολόγος στην γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

«Θα θέλαμε αυτό να αλλάξει το 2014, αλλά παραμένει ένας κίνδυνος ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι απρόθυμοι να λάβουν δάνεια και να επενδύσουν», πρόσθεσε.

Η αγορά ακινήτων της Βρετανίας έχει ενισχυθεί από την πτωτική πορεία της ανεργίας, χαμηλά επιτόκια και κυβερνητικά προγράμματα για μείωση των στεγαστικών δανείων και πιο εύκολη πρόσβαση.

Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει σε αύξηση του κλίματος εμπιστοσύνης στην κατασκευαστική βιομηχανία με την έρευνα της εταιρείας Markit για τους διευθυντές αγορών να σημειώνει άνοδο.

Τα στοιχεία για τον κατασκευαστικό τομέα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη ήταν επίσης εύρωστα και μια έρευνα υπηρεσιών η οποία παρακολουθείται στενά, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να δείξει σταθερά ισχυρούς αριθμούς.

Ωστόσο, τα επίπεδα της κατασκευαστικής βιομηχανίας παραμένουν χαμηλά και σύμφωνα με την Nationwide η παροχή νέων οικιών δεν προλαβαίνει τη ζήτηση, κάτι που συμβάλει σε μια ετήσια αύξηση της τάξης του 8,4% στις τιμές των ακινήτων, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2010.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,4% το Δεκέμβριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και οι τιμές σε Λονδίνο και Μάντσεστερ έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 15% και 20% αντίστοιχα ετησίως. Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές σπιτιών βρίσκονται ακόμη 5% χαμηλότερα των ψηλότερων επιπέδων πριν την κρίση.

Αλλά αυτά τα νέα πιθανόν να ανησυχήσουν αυτούς που εκφράζουν φόβους ότι προγράμματα όπως το προσφάτως επεκταμένο «Βοήθεια για Αγορά» σχέδιο, που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 6.000 αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια περισσότερες μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, είναι πιο πιθανόν να ωθήσουν τις τιμές των σπιτιών προς τα πάνω παρά να έχουν ως αποτέλεσμα την κατασκευή περισσότερων σπιτιών.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μαρκ Κάρνεϊ έχει προειδοποιήσει ότι η αγορά ακινήτων της Βρετανίας έχει την τάση να ‘υπερθερμαίνεται’ με γοργούς ρυθμούς και το Νοέμβριο η Κεντρική περιόρισε ένα σχέδιο που προσφέρει φθηνό δανεισμό στις τράπεζες, λέγοντας ότι θα βοηθήσει μόνο όσα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν να δανείσουν περισσότερο σε επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα