Αμερικανός βουλευτής ζητά θέση ΗΠΑ για τουρκικές απειλές εναντίον Κύπρου

23:22 2/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Κυπριακό και την τήρηση ξεκάθαρης στάσης στα θέματα των τουρκικών απειλών τόσο στα θέματα που άπτονται των κυπριακών ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όσο και στα θέματα της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Αγκυρα και της αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης της Κύπρου,

ζητά με επιστολή του προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο ηγέτης της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής και ηγετικός παράγοντας του Εβραϊκού Λόμπι, Χάουαρντ Μπέρμαν.

Το πανίσχυρο μέλος του Κογκρέσου χαρακτηρίζει την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ.

«Είναι για αυτόν τον λόγο που είμαι βαθύτατα ενοχλημένος από δύο εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο, εκ των οποίων η μία είναι σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, ενώ η άλλη είναι πιο πρόσφατη, και οι οποίες απειλούν αυτό το ζωτικής σημασίας συμφέρον μας. Οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν άμεσα τη μακρόχρονη αμερικανική θέση για την επανένωση της Κύπρου και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητά μας να διατηρήσουμε αυτή τη θέση», γράφει ο κ. Μπέρμαν.

Η πρώτη και πλέον πρόσφατη εξέλιξη αφορά τις τουρκικές απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση στις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της και τη σχετική συμφωνία της με το Ισραήλ.

«Η Αμερική πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρα τη σαφή και ισχυρή υποστήριξή της σε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί και του δικαιώματός της για τους φυσικούς πόρους σε όλη την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της δικής της ΑΟΖ. Με οποιανδήποτε ερμηνεία, οι απειλές της Τουρκίας αποτελούν εκφοβισμό και είναι εκτός γραμμής», αναφέρει.

Το δεύτερο θέμα που ο κ. Μπέρμαν ζητά από την κ. Κλίντον να επιληφθεί είναι οι συνεχιζόμενες «και οι όλο και πιο δρακόντειες προσπάθειες της Τουρκίας να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου».

«Σύμφωνα με αναφορές στον τουρκοκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό Τύπο, η Τουρκία έχει αποστείλει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες στην Κύπρο από το 1974. Στο μεταξύ, ο αριθμός των αυθεντικών Τουρκοκυπρίων που ζουν στην κατεχόμενη περιοχή έχει πράγματι μειωθεί κατά τα τελευταία 38 χρόνια και τώρα επισκιάζονται από τους τουρκικής καταγωγής, εκ Τουρκίας, κατοίκους. Ενας Τούρκος υπουργός, και αυτό έχει σχέση με το παραπάνω, συζητά δημόσια το ενδεχόμενο προσάρτησης του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία», γράφει ο κ. Μπέρμαν.

Ο κ. Μπέρμαν τονίζει ότι τώρα η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, «γιατί επιδιώκει να αποκτήσει πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις, στη χειρότερη περίπτωση, επειδή επιδιώκει να δικαιολογήσει την εκμετάλλευση σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη ή, ενδεχομένως, ακόμη και επέκταση τους”.

“Η αμερικανική υποστήριξη για τη δημογραφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μέχρι τώρα ε

Keywords
Τυχαία Θέματα