Αλμα λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία τον Ιανουάριο

10:47 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό αύξησης κατά τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο, ανακάμπτοντας από τη μεγάλη πτώση που σημείωσαν τον Δεκέμβριο και επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει “στρίψει τη γωνιά”, μετά από την απογοητευτική εικόνα που παρουσίασε στο τέλος του 2012.

Τα στοιχεία από την γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 με το πραγματικό 3,1%, σε σύγκριση

με το Δεκέμβριο, όπου μειώθηκαν κατά 2,1%. Τα στοιχεία Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω από την αρχική εκτίμηση για μείωση 1,7%.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο ήταν η μεγαλύτερη – τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους – από τον Δεκέμβριο του 2006 και ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πραγματική αύξηση 1,0%, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Ιανουάριο, από την αναθεωρημένη προ τα πάνω μείωση του 3,7% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο.

Η οικονομία της Γερμανίας κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2012 τη μεγαλύτερη της συρρίκνωση από την περίοδο μετά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, καθώς πλήγηκαν οι εξαγωγές – συνήθως η σπονδυλική στήλη της οικονομίας -, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να βρίσκονται σε ύφεση και την παγκόσμια οικονομία σε στασιμότητα.

Αλλά οι δείκτες οικονομικού κλίματος ενισχύουν τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι η μηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης θα επιστρέψει σε μέτρια ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2013, αποφεύγοντας την ύφεση. Μια ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να συμβάλει, ωθώντας του Γερμανούς καταναλωτές σε δαπάνες παρά σε εξοικονομήσεις.

Τα στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι μειώθηκε τον Φεβρουάριο ο αριθμός των Γερμανών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε κοντά στα χαμηλά επίπεδα μετά την ενοποίηση της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα