Αλλάζουν σελίδα οι σχέσεις Υπουργείου Εξωτερικών και Εκκλησίας

18:32 11/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι σχέσεις Εκκλησίας και Υπουργείου Εξωτερικών αλλάζουν από σήμερα σελίδα και εισέρχονται σε πεδίο καλύτερης επικοινωνίας και πλέον συντονισμένων ενεργειών για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων που αφορούν την εξωτερική πολιτική σε ζητήματα που σχετίζονται με την Εκκλησία, δήλωσαν ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ και η επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματίας Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αρχιεπισκοπή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με το κλείσιμο του οδοφράγματος του Αγίου

Δομετίου από τον Επίσκοπο Καρπασίας σήμερα το πρωί, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως το Υπουργείο Εξωτερικών και η Κυβέρνηση δεν είχαν πρότερη ενημέρωση και ότι πραγματοποιήθηκε για να σταλεί το μήνυμα πως η ελεύθερη διακίνηση πρέπει να είναι αμφοτερόπλευρη.

Η Υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Υπουργείο της θα προβεί σήμερα σε νέα έντονα διαβήματα προς πολλές κατευθύνσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη μετάβαση του Καρπασίας στην εκκλησιαστική του περιφέρεια, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Στις δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως με την Υπουργό αντηλλάγησαν αρκετές απόψεις και διαπιστώθηκε ότι μια καλή συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με την Εκκλησία θα φέρει τα πιο καλά αποτελέσματα και έτσι «ο ένας θα είναι κοντά στον άλλο ώστε, όταν ένα θέμα αναφυεί, να το αντιμετωπίζουμε από κοινού» για να επέρχονται αποτελέσματα, καθώς «απέναντι μας έχουμε την κατοχή».

Σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία του Επισκόπου Καρπασίας, ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε πως «ηθέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα στα κατεχόμενα ότι δεν μπορεί η όλη κατάσταση να είναι ετεροβαρής και πρέπει να γίνει αμφοτεροβαρής».

Προσθέτοντας πως δεν μπορεί οι Τ/κ να διακινούνται άνετα προς τις ελεύθερες περιοχές «και εμείς να μην μπορούμε να μεταβούμε στις κατεχόμενες περιοχές και μάλιστα ο Επίσκοπος της επαρχίας να μην μπορεί να πάει να δει το ποίμνιο του, τους ολίγους εγκλωβισμένους», ανέφερε πως ο Επίσκοπος δεν συνιστά κίνδυνο για την Τουρκία ή τους Τ/κ, που επιθυμούν την παρουσία του εκεί.

«Δώσαμε ένα μήνυμα”, είπε, αναφέροντας πως “αυτά τα θέματα μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα με πιο στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών».

Πρόσθεσε πως η Υπουργός Εξωτερικών μετέβη σήμερα στην Αρχιεπισκοπή “για να έχουμε πλήρη συνεργασία”.

«Ασφαλώς και δεν είχαμε ενημέρωση», είπε, προσθέτοντας ότι “σήμερα γυρίζουμε σελίδα και συμφωνήσαμε σε μια στενή επαφή και συνεργασία και, όσον εξαρτάται από εμάς, θα το πράξουμε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η Υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτη την απαγόρευση διέλευσης στον Επίσκοπο Καρπασίας, είπε πως προ δύο εβδομάδων, μετά την πρώτη παρεμπόδιση, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε πολύ έντονα διαβήματα σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τα σημερινά γεγονότα, τα διαβήματα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα, είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια προσωπικά αποστέλλει επιστολές σε όλους τους ομολ

Keywords
Τυχαία Θέματα