Αλλαγή του χώρου της τελετής ανάληψης της Προεδρίας ζητούν οι Οικολόγοι

15:42 30/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει την ενέργεια του Βρετανού Πρωθυπουργού να υπογράψει και να δημοσιεύσει «Λευκό Χάρτη», με 13 περιοχές όπου η Βρετανία θα διατηρήσει επ’ άπειρον την “κυριαρχία”, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια και ζητά, ως αντίδραση, τη μετάθεση της τελετής ανάληψης της Προεδρίας από το αρχαίο Κούριο, σε περιοχή κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε

πως οι Βρετανοί, με το «Λευκό Χάρτη», θέτουν και θέμα αυτοδιάθεσης των κατοίκων των περιοχών αυτών, “γεγονός που παραπέμπει στις εποχές της Αποικιοκρατίας” και επέκρινε την ενέργεια του Βρετανού Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι “αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας πρόσφατων προκλητικών κινήσεων, έναντι των οποίων η Κυπριακή Κυβέρνηση απαντά με σιωπή”.
“Η αποχή της Κυπριακής Κυβέρνησης μεταφράζεται σε ανοχή και συνενοχή”, υποστήριξε η κ.Παναγιώτου και εξέφρασε τη θέση ότι δείγμα αυτής της “πολιτικής ανοχής και συνενοχής” αποτελεί η συνεργασία μας με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων, για τη διοργάνωση της εναρκτήριας εκδήλωσης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στο αρχαίο θέατρο του Κουρείου.

Οι Οικολόγοι, συνέχισε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα παραστούν στην τελετή ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας και κάλεσε την Κυβέρνηση “να αντιδράσει δυναμικά στις βρετανικές προκλήσεις, να αμφισβητήσει και να προκαλέσει, ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, τη βρετανική προκλητικότητα, και να ακυρώσει την τελετή στο αρχαίο θέατρο του Κουρείου”.
“Προτείνουμε αντίθετα, να μεταφερθεί η εκδήλωση στις παρυφές της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο πολιτιστικό κέντρο του ημικατεχόμενου Δήμου Δερύνειας, με θέα την πόλη φάντασμα, για να αναδειχθεί σε Ευρωπαϊκή υπόθεση, η ανάγκη για άμεση επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της”, είπε η ΓΓ των Οικολόγων.

Ανέφερε δε ότι η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, για να προβάλει και να θωρακίσει τη διεθνή προσωπικότητα της, ως ενιαίο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Κατά την άποψη μας, κατέληξε, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε προσφυγικούς δήμους, σωματεία και οργανώσεις, να αναδείξουν το θέμα της κατοχής, της καταστροφής της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, το θέμα των αγνοουμένων “και όχι να τα αποκρύβει στο όνομα μιας, κατά τα άλλα, ουδέτερης προεδρίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα