Αλ. Τσίπρας: Αντιευρωπαϊκή η πολιτική της Μέρκελ

08:02 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σήμαινε συνολική διαμαρτυρία και αμφισβήτηση της «μερκελιανής» στρατηγικής στην ΕΕ, δήλωσε σε ομιλία του στο London School of Economics ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε

ότι δεν ηγείται ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος. «Πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα διότι στον πυρήνα της είναι η αλληλεγγύη. Ποιος ασκεί αντιευρωπαϊκή πολιτική; Η κα. Μέρκελ», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση από το ακροατήριο που απαρτιζόταν κυρίως από φοιτητές και οικονομολόγους ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλες δυνάμεις κατά της λιτότητας δεν αντιδρούν θέλοντας τη διάλυση της Ευρώπης , αλλά επειδή θέλουν να την κρατήσουν ενωμένη: «Η λιτότητα διαλύει την Ευρώπη», είπε, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική κρίση».

Στην ομιλία του τόνισε ότι η λιτότητα δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, ούτε δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από αυτήν. Πρότεινε ως εναλλακτική οδό την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης παραπέμποντας στο παράδειγμα της Συμφωνίας για το Χρέος του Λονδίνου το 1953, που ήταν όπως είπε αυτή που επέτρεψε το γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα.

«Κούρεμα του χρέους, μεγάλες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Μάρσαλ και όροι χρηματοδότησης που συνδέονταν με την παραγωγή και την ανάπτυξη», ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συμφωνίας, που κατά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εφαρμοστούν και στην ελληνική περίπτωση. «Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε μία νέα διάσκεψη για το χρέος του νότου της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατό;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι οι φόβοι για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη προσφέρουν στη χώρα διαπραγματευτικό χαρτί. Επικαλέστηκε τον Κέινς λέγοντας ότι όταν το χρέος γίνεται υπέρογκο μετατρέπεται σε πρόβλημα της τράπεζας.

Επέκρινε τη «χρηματιστηριοποίηση» της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ως θύματα τους αδύναμους, αλλά πλέον και τη μεσαία τάξη, κάνοντας λόγο για «σχετικά νέο και δυνητικά εκρηκτικό φαινόμενο».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε εξάλλου ότι το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ απασχολούσε και πριν την κρίση, αλλά έκτοτε επιδεινώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από την οικονομία. Σημείωσε ενδεικτικά την «επιβολή οικονομικών αποφάσεων που λαμβάνονταν στη Γερμανία και τη Γαλλία», καθώς και «την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής τεχνοκρατών».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο εθνική, αλλά ευρωπαϊκή πολιτική εξόδου από την κρίση. Τα περί συνωμοσίας της δραχμής προεκλογικά ήταν ξεκάθαρες ανοησίες, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέρος ενός ευρωπαϊκού διαλόγου για την ανάγκη πανευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους, είπε ο κ. Τσίπρας. Επέκρινε τις ευρωπαϊκές ελίτ και τις κυβερνώσες τάξεις για τη «συνοχή» με την οποία έχουν επιβάλλει τη λιτότητα στους λαούς. Πρόσθεσε ότι ανάλογη ενότητα και αλληλεγγύη απαιτείται από τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα για μια «προοδευτική» έξοδο από την κρίση.

Σε ερώτηση από τον επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, Κέβιν Φέδερστοουν που συντόνιζε την εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάθε είδους φοροδιαφυγή είναι λάθος, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί υγιής φορολογική συνείδηση όταν στην Ελλάδα φορολογείται μόνο η φτώχεια. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, «την οποία εν μέσω κρίσης και σκληρών μέτρων οι υπουργοί Οικονομικών άφησαν στο συρτάρι τους».

Σε ερώτηση για το αν καταδικάζει όλες τις βίαιες διαδηλώσεις, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ως θέση αρχής είναι κατά της βίας, από την οποία δεν μπορεί να προκύψει δίκαιη εξέλιξη της κοινωνίας. Σχολίασε ότι ο ελληνικός λαός έχει αντιδράσει με μεγάλη ωριμότητα απέναντι σε μια «απίστευτα βίαιη πολιτική», προσθέτοντας ότι διαχρονικά αυτός που μπορεί να επιλέξει την κλιμάκωση της βίας ως όπλο είναι οι κυβερνήσεις και όχι οι λαοί που διεκδικούν. Ζήτησε να μην απομονώνονται ορισμένες μεμονωμένες σκηνές βίας «την ώρα που ο λαός ειρηνικά διεκδικεί να ζει με αξιοπρέπεια σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Σε ερώτηση για αλλαγές στο καπιταλιστικό σύστημα απάντησε ότι διανύουμε μια περίοδο που καταρρέουν οι βεβαιότητες του παρελθόντος και ότι οι αγορές βρέθηκαν ένα βήμα πριν την καταστροφή όχι επειδή κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή ο καπιταλισμός δε λειτουργεί σωστά. Έκανε λόγο για «σκληρό ακραίο καζινοκαπιταλισμό» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα πιο δίκαιο και αειφόρο μοντέλο το οποίο ονομάζει σοσιαλισμό, όντας ανοιχτός στο να συζητήσει ένα όμοιο μοντέλο με άλλο όνομα.

Για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα είπε ότι πρέπει να γίνουν τρία βήματα: να σταματήσει η αβεβαιότητα για το εθνικό νόμισμα, να συμφωνηθεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα και να σταματήσει το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος δεν συναινεί στην πρόθεση της τρόικα να πλήξει τα συμφέροντα των Ελλήνων «ολιγαρχών», λέγοντας ότι στη Νέα Υόρκη όταν ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ του έθεσε ένα παρόμοιο ζήτημα, ο ίδιος τον ρώτησε γιατί κάθε φορά που απειλεί η τρόικα με παρακράτηση δόσης δε ζητά ως αντάλλαγμα να πληρώσουν οι πλούσιοι αλλά απαιτεί περικοπές μισθών των φτωχών.
Κατέληξε λέγοντας ότι όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρει θεσμικές αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα