ΑΚΕΛ: Ταυτόσημο το σχέδιο Α και το σχέδιο Β για την Τουρκία

12:37 19/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει ως απαράδεκτες τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης.

Σε δηλώσεις σήμερα έκανε λόγο για μεθοδεύσεις, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η υλοποίηση του ωμού εκβιασμού είτε της σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης χωρίς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που έθεσαν και τα ίδια τα ΗΕ ή σε διαφορετική περίπτωση τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την 1η Ιουλίου και την ενεργοποίηση ενός σχεδίου Β που θα στοχεύει στην

αναβάθμιση – αναγνώριση του ψευδοκράτους.

”Οι ενέργειες και μεθοδεύσεις της Τουρκίας κινούνται εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και ξεκάθαρα καταδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας αποκαλύπτοντας πλήρως την ανειλικρίνεια και την υποκρισία της κατοχικής δύναμης”. Η ανυπαρξία προόδου στις συνομιλίες με αποκλειστική ευθύνη της άλλης πλευράς, πρόσθεσε, σε συνδυασμό με τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της, αποκαλύπτουν ότι το Σχέδιο Α και το Σχέδιο Β της Τουρκίας είναι ουσιαστικά ταυτόσημο και στοχεύει όχι σε λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο αλλά σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ενόψει της έκθεσης του κ. Ντάουνερ και των αποφάσεων που θα λάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ για το μέλλον της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο κ. Λουκαίδης, ”αναμένουμε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ όχι μόνο δε θα υποκύψει στον εκβιασμό της κατοχικής δύναμης αλλά αντίθετα θα ενεργήσει με αντικειμενικότητα καταγράφοντας όλη την αλήθεια γύρω από τη στάση και τη συμπεριφορά έκαστης πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί, συνέχισε, ότι οι προληπτικές ενέργειες της κυβέρνησης, η σωστή στρατηγική και τακτική που εξ’ απαρχής ακολουθείται στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού καθώς κι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται, θωρακίζει την πλευρά μας απέναντι στις Τουρκικές μεθοδεύσεις και τυχοδιωκτισμούς δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών στο Διεθνή και Ευρωπαϊκό χώρο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είπε, είναι που εντάσσονται και οι χθεσινές δηλώσεις του Πολωνού Πρωθυπουργού κ. Τουσκ ο οποίος με πολύ σαφή τρόπο απέρριψε τις απειλές της Αγκυρας προσφέροντας στήριξη στην πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα