ΑΚΕΛ: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό σχετίζονται με οικονομία και αέριο

12:51 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αναμένονται κρίσιμες και ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα στο Κυπριακό, που σχετίζονται με τις ευρύτερες εξελίξεις στον τόπο μας σε σχέση με την οικονομία και το φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Χριστοφίδης σχολίασε το ψήφισμα 2114 του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας την ανάγκη «σταθερής και αταλάντευτης προσήλωσης στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού,

στη συμφωνημένη βάση και στη συνέχιση της συζήτησης επί των βασικών πτυχών», προσθέτοντας ότι “είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου, η ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευρά ούτως ώστε σε μελλοντικά ψηφίσματα να αποφευχθούν περαιτέρω ανεπιθύμητες αναφορές».

Αναφέρθηκε πάντως σε «άτσαλους χειρισμούς» της Κυβέρνησης στο θέμα Ντάουνερ, οι οποίοι αντικατοπτρίζονται στο ψήφισμα.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχουν θετικές αναφορές στο ψήφισμα όπως η αναφορά για επέκταση των ερευνών για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, η επαναβεβαίωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων με ρητή αναφορά στο 1251 και η επαναλαμβανόμενη αναφορά για την επαναφορά του στάτους κβο στα Στροβίλια.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν σημαντικές αναφορές «που σαφέστατα συνιστούν μομφή εναντίον του κ. Έρογλου, ο οποίος συστηματικά απέφευγε μέχρι σήμερα τη συζήτηση επί των θεμελιωδών θεμάτων» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αναφορά με την οποία το ψήφισμα ενθαρρύνει τις πλευρές να επαναρχίσουν τις ουσιαστικές συνομιλίες στα θεμελιώδη θέματα και καλεί τους δύο ηγέτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε περαιτέρω εργασία για επίτευξη συγκλίσεων στα θεμελιώδη θέματα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το ψήφισμα αναφέρει ότι «η υπονόμευση της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύει την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία» και περιλαμβάνει, όπως είπε, σαφή στήριξη στον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Αυτή η βαριά μομφή επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τους φόβους που είχαμε εκφράσει ως ΑΚΕΛ ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, που έγιναν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, θα εξέθεταν τη δική μας πλευρά. Και εμείς είχαμε δεικτικές παρατηρήσεις για τον κ. Ντάουνερ, οι άτσαλοι χειρισμοί της κυβέρνησης έφεραν όμως ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», συνέχισε.

Επίσης είπε ότι απουσιάζει ρητή αναφορά στα Κοινά Ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008, η οποία περιλαμβανόταν στα προηγούμενα ψηφίσματα.

«Υπενθυμίζουμε ότι τα εν λόγω ανακοινωθέντα καθόριζαν τη βάση των συνομιλιών, με ρητή μάλιστα αναφορά στη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, την οποία για πρώτη φορά είχε αποδεχτεί η τουρκοκυπριακή πλευρά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα