Αιτήματα ΠΟΒΕΚ εκ μέρους αυτοτελώς εργαζομένων

16:23 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αποποινικοποίηση της μη καταβολής των οφειλών των αυτοτελώς εργαζομένων προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητεί η Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών, Επαγγελματιών, Καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) καθώς και όπως οι οποιεσδήποτε δικαιολογημένες καθυστερήσεις καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων να μην επιβαρύνονται με πρόστιμο και επιπρόσθετες χρεώσεις.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοτελώς εργαζόμενοι λόγω της οικονομικής

κρίσης και του αυξανόμενου ποσοστού ανεργίας και ζητεί, μεταξύ άλλων, όπως παρέχεται η δυνατότητα σε αυτοτελώς εργαζομένους για προσωρινή αναστολή της καταβολής εισφορών χωρίς επιπτώσεις στα δικαιώματα τους, “αλλά με μια ρεαλιστική ρύθμιση ότι τα οφειλόμενα προς το Ταμείο θα καταβληθούν με την ανάκαμψη των εργασιών τους και την έξοδο από την οικονομική κρίση”.

Ζητεί, επίσης, “την εκχώρηση δικαιοδοσίας προς τον Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εξετάζουν, να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βάση την αρχή να στηρίζουμε τους αυτοτελώς εργαζόμενους που ήταν συνεπείς διαχρονικά στις υποχρεώσεις τους, για να συνεχίσουν να είναι μέλη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων”.

“Λόγω της οικονομικής κρίσης και της βαθειάς ύφεσης όπου, δυστυχώς, έχει περιέλθει η κυπριακή Οικονομία”, δηλώνει ο κ. Κουρσάρης, “είναι υπαρκτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικός αριθμός αυτοτελώς εργαζομένων από το σύνολο των 31 χιλιάδων εγγεγραμμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με καθυστερημένες οφειλές προς το Ταμείο”.

Τα μέτρα αυτά, δηλώνει ο κ. Κουρσάρης, ζητούνται, “λαμβανομένου υπ` όψη του ότι και όσον αφορά τα δικαιώματα παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους αυτοτελώς εργαζομένους, αυτά δεν έχουν εξισωθεί με τα των εργαζομένων (κύρια ανεργιακό επίδομα) και του δεδομένου ότι πέραν της καταβολής βάσει ενός μίνιμουμ ποσού των τεκμαρτών εισοδημάτων οι αυτο-εργοδοτούμενοι δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα