Αίγυπτος: Διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Ισμαϊλίγια

20:07 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διαδηλωτές, αντίπαλοι του Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, πυρπόλησαν σήμερα τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Ισμαϊλίγια της Αιγύπτου, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και μια ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, μια ομάδα νεαρών εισέβαλε και λεηλάτησε τα γραφεία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, τον πολιτικό βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο Μόρσι.
Παράλληλα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι διαδηλωτές

προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα από τα γραφεία τους στο Κάιρο, στη συνοικία Ταουφικίγια.
Η ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε διαδηλωτές να πετούν πέτρες εναντίον ενός κτιρίου και στη συνέχεια τους ενοίκους να τους κυνηγούν. Επίσης άκουσε ήχους από πυρά, όμως δεν ήταν σε θέση να καθορίσει από πού προέρχονταν ούτε την ακριβή φύση τους.
Στο μεταξύ, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου από την έναρξης της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Αιγύπτιου πρώην Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η αστυνομία της Αιγύπτου έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στην Αλεξάνδρεια, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Εξάλλου συγκρούσεις ξέσπασαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που έκαψαν λάστιχα. “Υπάρχει πολύς καπνός από τα καμένα λάστιχα. Πολλοί άνθρωποι έχουν πέσει στο έδαφος καθώς δεν μπορούν να αναπνεύσουν εξαιτίας των δακρυγόνων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ράσα, μια κάτοικος της πόλης.
Στο Σουέζ, στη νότια είσοδο του καναλιού, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.
Την ίδια ώρα διαδήλωση εναντίον της αιγυπτιακής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο της αιγυπτιακή κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, στο οποίο στεγάζεται επίσης και το υπουργείο Ενημέρωσης. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο της πόλης.
Αστυνομικοί της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών και στρατιωτικοί φρουρούσαν τις εισόδους του κτιρίου της τηλεόρασης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο που βρίσκεται μπροστά από αυτό έκλεισε προσωρινά.
Στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον του Μόρσι ζητώντας μια “νέα επανάσταση”.
Σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και ομάδων νεαρών διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πλατεία.
Οι διαδηλωτές θέλουν “να οριστικοποιήσουν τους στόχους της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου” του 2011 και κατηγορούν τον Μόρσι ότι αναπαράγει ένα αυταρχικό και κοινωνικά άδικο σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα