Αύξηση στις πρόωρες αφυπηρετήσεις το 2012 παρατηρεί η ΕΔΥ

14:02 24/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις 250 έφθασαν το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι αιτήσεις για πρόωρες αφυπηρετήσεις από το δημόσιο τομέα, ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2011 που είχαν ανέλθει περίπου στις 240 ολόκληρο το χρόνο.

Σε δηλώσεις μετά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της ΕΔΥ για το 2011 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι ο ρυθμός των αιτήσεων είχε κοπάσει μετά την δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν πρόκειται

να επηρεαστεί το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Με τη συνεχή, ωστόσο, προβολή του θέματος αυτού από τα ΜΜΕ, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, ο αριθμός αιτήσεων για πρόωρη αφυπηρέτηση αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται. «Κάθε συνεδρίαση έχουμε έναν αριθμό αιτήσεων για πρόωρη αφυπηρέτηση», είπε.

Σε ερώτηση εάν οι αιτήσεις αυτές θα εγκριθούν εντός του έτους, απάντησε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες είναι δικαίωμα του δημοσίου υπαλλήλου να αποταθεί για πρόωρη αφυπηρέτηση και εάν η οικεία προϊσταμένη αρχή δεν φέρει ένσταση, η ΕΔΥ είναι υποχρεωμένη να την εγκρίνει. Σε ερώτηση εάν υπάρχουν λεφτά για την κάλυψη των πρόωρων αφυπηρετήσεων, τα μέλη της Επιτροπής απάντησαν «δεν είναι δική μας δουλειά».

Αναφερόμενος στην έκθεση, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι το τέλος του 2011 αντιμετωπίστηκαν όλες οι υποθέσεις, χωρίς να αφεθεί καμία σε εκκρεμότητα, εκτός από αυτές που εκκρεμούσαν στις Συμβουλευτικές Επιτροπές.
Το 2011, συνέχισε, οι προσφυγές ανέρχονται σε 173 και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, 2010.

«Υπάρχει ελαφρά μείωση των προσφυγών για θέματα προαγωγών και μικρή αύξηση για τα θέματα της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΥ, βασικός λόγος που ακυρώνονται κάποιες προαγωγές είναι οι συστάσεις των προϊσταμένων, σημειώνοντας ότι προσπάθεια της Επιτροπής είναι να βοηθά τους Διευθυντές να προβαίνουν σε συστάσεις, σύμφωνα με τη νομολογία, λέγοντας ότι το 2011 από το 51% οι προσφυγές μειώθηκαν στο 31%.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ακόμη ότι αυξήθηκε και ο αριθμός των αποσπάσεων, λόγω και των αναγκών για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η ΕΔΥ κλήθηκε και έχει πει στην Βουλή τα κριτήρια που πρέπει να θεσπιστούν για να γίνονται αυτές αποσπάσεις.

Οσον αφορά την πλήρωση θέσεων, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι έχουν πληρωθεί περίπου 1600 θέσεις, περιλαμβανομένων των θέσεων προαγωγής. «Όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν, στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν ληφθεί ομόφωνα από την Επιτροπή και αυτό δεικνύει την εμπιστοσύνη και την ομόνοια που επικρατεί κατά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής». Οι αποφάσεις που λήφθηκαν με πλειοψηφία, δεν ξεπερνούν τις πέντε, όλες οι άλλες ήταν ομόφωνες, σημείωσε.

Το 2011, είπε, η ΕΔΥ παρακάθισε σε 211 συνεδριάσεις «και σε αυτές έχουμε εξετάσει περίπου τρεις χιλιάδες θέματα», ευχαριστώντας τα μέλη, το Γραμματέα και το προσωπικό της Επιτροπής για τη συνεργασία και το έργο τους.
Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη την ΕΔΥ για

Keywords
Τυχαία Θέματα