Α.Δ Λάμπρου: «Δουλεύουμε σωστά, πάμε μπροστά…»

14:34 4/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στην τελική ευθεία βαίνει ο 6ος διαγωνισμός που προκήρυξε από τον Ιανουάριο του 2014 το Κέντρο Παραγωγικότητας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού «Η Παραγωγικότητα στην Εκπαίδευση» κάτω από τον Άξονα 3 «Ανάπτυξη Κουλτούρας Παραγωγικότητας» του Εθνικού Προγράμματος Παραγωγικότητας.

Μία βδομάδα απομένει για την ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών παραστάσεων από τα σχολεία, σχολές,

όπου δήλωσαν συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μέχρι και την 11η Απριλίου θα πρέπει το έντυπο τελικής υποβολής να αποσταλεί στο Κέντρο Παραγωγικότητας καθώς και βιντεοσκοπημένα σε ψηφιακή μορφή οι καλλιτεχνικές παραστάσεις.

Η ιστοσελίδα μας www.onlycy.com, ζήτησε από τη Διευθύντρια του ΙΣΤ¨ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού – Ζακακίου, κυρία Άννα Δημητρίου Λάμπρου, να μας κάνει μία εκτενέστερη αναφορά στο σχετικό διαγωνισμό και ποια είναι τα οφέλη των μαθητών και όχι μόνο του δημοτικού σχολείου όπου διευθύνει για τη συμμετοχή της ΣΤ΄3 τάξης σε αυτόν…

Η κυρία Άννα Δημητρίου Λάμπρου θέλησε με γραπτή τοποθέτηση – επιστολή να μας δώσει την όλη της θέση – άποψη σε αυτά που της ζητήσαμε…

«H Διεύθυνση στηρίζει το διαγωνισμό «Η Παραγωγικότητα στην Εκπαίδευση», γιατί έχει σχέση με την ανεξάρτητη μάθηση(αυτόνομη μάθηση), ώστε ο μαθητής να αναλαμβάνει ευθύνη για τη μάθηση, να ερευνά, να προβληματίζεται. Ο ρόλος της σχολικής μονάδας είναι πάρα πολύ σημαντικός στη διαμόρφωση κουλτούρας παραγωγικότητας (δουλεύουμε σωστά, πάμε μπροστά) στους μαθητές, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Η εμπλοκή των μαθητών σε πρακτικές εργασίες συμβάλει στη διαμόρφωση από τους μαθητές θετικής στάσης και συμπεριφορά ως προς την παραγωγικότητα. Με τον τρόπο αυτό η καθημερινότητα γίνεται ευκολότερη και πιο ευχάριστη.

Ο διαγωνισμός αυτός, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σε επαφή με την έννοια της παραγωγικότητας και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Παραγωγικότητα στην εκπαίδευση σημαίνει ότι ένας μαθητής επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή γνώσεις, επιδόσεις, στάσεις, συμπεριφορές με λιγότερους πόρους, δηλαδή χρόνο, υλικά, ενέργεια.

Για να πετύχουμε παραγωγικότητα στην εκπαίδευση, θα πρέπει ο εκπαιδευτικός ως κύριος υποστηριχτής και διευκολυντής, να οργανώσει πολύ προσεχτικά το μαθησιακό περιβάλλον, ώστε να δίνει ευκαιρίες στους μαθητές να λειτουργούν ως «μικροί επιχειρηματίες».

v Να αντιλαμβάνονται πώς δημιουργούνται οι ιδέες και πώς μπορούν να επιλύουν προβλήματα με δημιουργικό τρόπο

v Να βάζουν τις ιδέες τους σε δράση και να μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες εργασίας(δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης)

v Να σέβονται και να αξιοποιούν το χρόνο τους

v Να κατανοούν και να αποκτούν εμπιστοσύνη στις ικανότητες

v Να έχουν πρόγραμμα στην προσωπική και μαθητική τους ζωή

v Να θέτουν στόχους(μαθητική και προσωπική ζωή) και να είναι προσανατολισμένοι στην επίτευξη των στόχων αυτών

v Να δημιουργήσουν από το τίποτα

v Να ανιχνεύσουν και να κινητοποιήσουν τα ταλέντα τους για έκφραση ,δημιουργία και παραγωγικότητα

v Να γνωρίσουν τον τρόπο που θα ενεργήσουν σε δύσκολες καταστάσεις

v Να εργάζονται έξυπνα

v Να βλέπουν ευκαιρίες όταν οι άλλοι βλέπουν το ακατόρθωτο

Τα οφέλη από την εμπλοκή των παιδιών μας στο διαγωνισμό αυτό ήταν πολλά:

ü Ενισχύσαμε το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου εξασκώντας τα παιδιά να σχεδιάζουν, να τηρούν προγράμματα και ν’ ακολουθούν κανόνες. Οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για την ομαδική συμβίωση και διεκπεραίωση έργου, τόσο στο χώρο του σχολείου και της οικογένειας, όσο και στο μελλοντικό εργασιακό χώρο τους.

ü Μετατρέψαμε το χώρο του σχολείου σε ένα χώρο εργασίας, αλλά και μάθησης (Τα παιδιά θέτουν στόχους και δραστηριότητες, σχεδιάζουν πορείες, οργανώνουν το χρόνο τους, συλλέγουν πληροφορίες, επεξεργάζονται δεδομένα, επιλύουν προβλήματα, προσεγγίζουν τη γνώση βιωματικά και παράγεται ένα αυθεντικό, πρωτότυπο έργο από τα παιδιά. Η όλη διαδικασία διατηρείται στη μνήμη τους για πάρα πολύ καιρό, γιατί προσεγγίστηκε βιωματικά).

ü Καλλιεργήσαμε μεταγνωστικές δεξιότητες (συνειδητοποίηση του τρόπου σκέψης και μάθησης, οργάνωση χρόνου, καθορισμός πορείας, σχεδιασμός δραστηριοτήτων, προγραμματισμός των ενεργειών, επισήμανση δυσκολιών και τρόπων υπερπήδησης, αναθεώρηση των ανεπαρκών σχεδίων, δοκιμή των επόμενων βημάτων και αξιολόγηση της στρατηγικής που επιλέγηκε κ.λ.π)

ü Εστιάσαμε την προσπάθεια των παιδιών σε συγκεκριμένο σκοπό

ü Καλλιεργήσαμε δεξιότητες, ιδιότητες, ικανότητες απαραίτητες για την κοινωνία του 21 αιώνα όπως: Δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, θεωρητική σκέψη και ικανότητα μετατροπής της θεωρίας σε πράξη, καινοτομία, Προθυμία για συλλογική εργασία και ανταλλαγή πληροφοριών, ενσυναίσθηση και δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας, σχεδιασμός μιας διαδικασίας, αυτόνομη επίλυση προβλημάτων

ü Δόθηκαν πολλά μηνύματα μέσα από το θεατρικό όπως:

Χρησιμοποιώ λεωφορείο.Διατηρώ ασφαλή και καθαρή την τάξη μου .Οργανώνομαι και συγκεντρώνομαι.Εξοικονομώ καύσιμα και χρόνο στους γονείς μου.Εξοικονομώ χρόνο στην τάξη.Έχω καλύτερες επιδόσεις .Περνώ ευχάριστα στο μάθημα.Εξοικονομώ νερό.Εξοικονομώ χαρτίΕξοικονομώ ενέργειαΞεπερνώ δυσκολίες και δημιουργώ.Εξοικονομώ χρόνο, συλλέγω περισσότερες πληροφορίες.Συνεργάζομαι στο σχολείο και γενικά στη ζωή μου για καλύτερα αποτελέσματα.

ΓΕΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ= ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ. ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα