Άχρηστες οι περισσότερες επεμβάσεις σκωληκοειδίτιδας!

19:32 7/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα δύο τρίτα των επεμβάσεων για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι πιθανότατα άχρηστα! Και αυτό διότι η σκωληκοειδίτιδα, όταν δεν συνδέεται με επιπλοκές, μπορεί να θεραπευθεί με απλή λήψη αντιβιοτικών. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal».

Η σκωληκοειδίτιδα που δε συνδέεται με επιπλοκές, όπως η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης ή η περιτονίτιδα (η φλεγμονή δηλαδή του περιτόναιου, του υμένα που καλύπτει τα τοιχώματα της κοιλιάς και τα σπλάγχνα, που βρίσκονται στην κοιλιά και την πύελο)

αφορά το 80% των περιπτώσεων. Στο υπόλοιπο 20% των ασθενών, η μόνη λύση είναι πράγματι η επέμβαση.

Οι ερευνητές διερεύνησαν την έκβαση ασθενών που έπασχαν από «απλή» σκωληκοειδίτιδα και έλαβαν αντιβιοτική θεραπεία, αντί να υποβληθούν σε επέμβαση. Η μελέτη τους αποτελούσε ουσιαστικά μια μετα-ανάλυση τεσσάρων προηγούμενων ερευνών, οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 900 ασθενείς. Περίπου οι μισοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε επέμβαση, ενώ οι υπόλοιποι σε θεραπεία με αντιβιοτικά.

Λιγότερες επιπλοκές

Όπως προέκυψε, μεταξύ των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά, το 63% δεν χρειάστηκε να υποβληθεί ξανά σε θεραπεία, για διάστημα ενός χρόνου και πλέον. Παράλληλα, η λήψη αντιβιοτικών συνδέθηκε με 31% λιγότερες επιπλοκές, σε σύγκριση με το χειρουργείο.

Από τα 400 και πλέον άτομα που έλαβαν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της σκωληκοειδίτιδας, τα 68 παρουσίασαν υποτροπή των συμπτωμάτων τους. Από αυτούς, οι 13 εμφάνισαν σοβαρό πρόβλημα σκωληκοειδίτιδας, τέσσερις δεν είχαν πρόβλημα με τη σκωληκοειδή απόφυση, ενώ τρεις έλαβαν επιτυχώς επιπρόσθετη αντιβιοτική θεραπεία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Χειρουργικής του Γαστρεντερικού Συστήματος, στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και στο Ιατρικό Κέντρο Queen’s, Δρ. Ντίλιπ Λόμπο, τα νέα αυτά ευρήματα …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα