Α. Πετρίδης: Να μην γίνουμε ‘σκουπιδότοπος’ των ελληνικών καναλιών

14:11 16/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανότητα μετατροπής της Κύπρου σε τηλεοπτικό «σκουπιδότοπο» των ελληνικών καναλιών, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) Ανδρέας Πετρίδης. Οπως ανέφερε, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα,

τα οποία διατίθενται και στην Κύπρο, έχει πέσει σημαντικά και είναι ορατός ο κίνδυνος να διατίθενται και στην κυπριακή αγορά, σε πολύ ελκυστικές τιμές, «τηλεοπτικά σκουπίδια».

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε επίσης στη νέα νομοθεσία που προωθείται για την ΑΡΚ, κύριος στόχος της οποίας είναι να υπάρξει πλέον ισότιμος έλεγχος και εποπτεία του ΡΙΚ με τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια.

Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που επιφέρει η νέα νομοθεσία, οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή στα κριτήρια αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Οπως σημείωσε, πλέον το βασικό κριτήριο για χορήγηση άδειας είναι η μετοχική συμμετοχή σε ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό να μην υπερβαίνει το 25%. Παράλληλα καταργούνται οι πρόνοιες που επιβάλλουν την παραγωγή εγχώριων τηλεοπτικών προγραμμάτων, αφού βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε εγχώριο και ευρωπαϊκό τηλεοπτικό πρόγραμμα, είτε αυτό έχει παραχθεί στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα, είστε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε και το ρόλο της ΑΡΚ σε εργασιακά ζητήματα που αφορούν ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, διευκρινίζοντας ότι η Αρχή δεν μπορεί να παρέμβει στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παρά μόνο στη φάση της αδειοδότησης.

Εκανε επίσης λόγο για τις προσπάθειες της Αρχής και τα μέτρα τα οποία επεξεργάζεται, ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΑΡΚ μίλησε επίσης για τις προσπάθειες τεχνολογικής αναβάθμισης της Αρχής, οι οποίες θα καταστήσουν τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελεσματικότερο και θα αυξήσουν την παραγωγικότητας της Αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα