Α. Νεοφύτου: Χρειάζεται συλλογική δράση και σύσταση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας

12:37 28/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται σήμερα ο τόπος μας, σ’ αυτές τις εφιαλτικές ώρες που η ελπίδα κινδυνεύει να ηττηθεί από την απελπισία και που ο αγώνας υποσκάπτεται από την αγωνία, η μόνη διέξοδος, η μόνη λύση, η μόνη οδός αποτροπής του χειρότερου είναι η ενότητα δυνάμεων, η συλλογική δράση και αντίδραση, και η σύσταση Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε ομιλία του για

την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, μετά την Πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν και θα παραμένει μια κορύφωση και μια αποθέωση των ψυχικών δυνάμεων και αρετών του Ελληνισμού.

«Το `ΟΧΙ` δεν ήταν μια απλή άρνηση. Ήταν, στην ουσία και στη διάσταση του, κατάφαση ζωής, πράξη τιμής και εκδήλωση εθνικής αξιοπρέπειας. Αυτό το `ΟΧΙ` το εκφώνησε ολόκληρος ο λαός. Αυτός ο λαός, ο ελληνικός, που δεν στάθηκε να μετρήσει τις υλικές δυνάμεις και δυνατότητές του, που δεν καθυστέρησε να συγκρίνει αριθμούς και οπλισμούς, που δεν φοβήθηκε την αναμέτρηση των λίγων με τους πολλούς. «Σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος», αρνήθηκε να ενδώσει και να παραδοθεί. Και παρέδωσε στην Ιστορία μια δοξασμένη σελίδα θριάμβου της ελληνικής αρετής. Είναι αυτός ο Λαός, ο Ελληνικός, ο αδιόρθωτος που αιώνες τώρα γαντζωμένος με πείσμα στα βράχια της εθνικής του κληρονομίας γράφει με πίκρα, δάκρυ, αίμα και πόνο την δική του ιστορία», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε, επίσης, ότι εβδομήντα δύο χρόνια από τότε, ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά και εορτάζει, για μία ακόμη φορά, τη μεγάλη εθνική επέτειο. «Την τιμά και την εορτάζει εν μέσω της παρατεινόμενης, για τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια, εθνικής τραγωδίας του και της διαρκώς εντεινόμενης αγωνίας του για την επιβίωση και το μέλλον του. Την απέραντη οδύνη της συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών μας και τη βασανιστική αβεβαιότητα για τον τελικό επίλογο του μεγάλου δράματος μας, επιτείνει σήμερα ο όλεθρος της άλλοτε ανθούσης οικονομίας μας και η βιοτική δοκιμασία του άλλοτε ευημερούντος λαού μας», πρόσθεσε.

«Εάν αποτύχουμε τώρα, δεν θα έχουμε αργότερα την ευκαιρία να επανορθώσουμε. Εάν σήμερα αποδειχθούμε κατώτεροι των περιστάσεων, δεν θα έχουμε αύριο το δικαίωμα και τη δυνατότητα να μεταθέσουμε τις ευθύνες για όσα πικρά και οδυνηρά θα ακολουθήσουν. Στο σημείο που φθάσαμε, η ενότητα και η συλλογικότητα δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι επιτακτική ιστορική αναγκαιότητα. Είναι αναπόφευκτο ιστορικό χρέος.
Σήμερα, χάρη στην τιτάνια προσπάθεια των Ελλήνων και όλων των ελεύθερων λαών της ανθρωπότητας, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άλλη, μεγάλη, ειρηνική πρόκληση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε, παράλληλα, ότι η Κύπρος με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και της κοινωνίας ολόκληρης και με την αποφασιστική συμβολή της Ελλάδας, έχει σήμερα την ευκαιρία να συμμετέχει ισότιμα στην ιστορική πορεία της Ευρώπης. «Αυτή ακριβώς η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα