‘WSJ’: Η ΕΚΤ θα συμμετάσχει στη διαγραφή ελληνικού χρέους

13:51 8/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συμμετάσχει σε μια σημαντική διαγραφή ελληνικού χρέους, θέμα το οποίο επί του παρόντος είναι υπό συζήτηση στην Αθήνα, αναφέρει την Τετάρτη δημοσίευμα της ”Wall Street Journal”.

Η ΕΚΤ, ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, έχει ”συμφωνήσει

να ανταλλάξει τα κρατικά ομόλογα που αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά το περασμένο έτος, σε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία, εφόσον οι συνομιλίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν επιτυχές αποτέλεσμα”, σημειώνει επιχειρηματική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΚΤ θα αποποιηθεί του δικαιώματος της για πληρωμή τόκων ή κουπονιών από το ελληνικό χρέος που αγόρασε, μέσω του αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων, το οποίο εφάρμοσε κατά τις πρώτες ημέρες έναρξης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ομόλογα το Μάιο του 2010 σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος δανεισμού της Αθήνας.

Η προσπάθεια αυτή απέτυχε και είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μείνει από τότε εκτός αγορών ομολόγων.

Το πρόγραμμα αμφισβητήθηκε έντονα και δημόσια από τη γερμανική Κεντρική Τράπεζα ”Bundesbank”, η οποία το είδε ως τρόπο χρηματοδότησης κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Οι πιστωτές της Ελλάδας καλούνται να διαγράψουν το ήμισυ περίπου των 200 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους που κατέχουν ώστε να μειωθεί το συνολικό χρέος της χώρας στο βιώσιμο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ το 2020, από 160% σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα