S&P: Υπό το μικροσκόπιο οι 30 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

10:05 19/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Υπό το μικροσκόπιο θέτει τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι  ενδεχομένως να προχωρήσει και σε κάποιες υποβαθμίσεις που μπορούν να αποτελέσουν έκπληξη.

Σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, ανάμεσα στις τράπεζες που πιθανώς να υποβαθμιστούν, είναι και οι αμερικανικές Bank of America

Corp., Citigroup και Morgan Stanley, ενώ ούτε οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για τις αξιολογήσεις τους.

Ήδη η S&P στις αρχές Νοεμβρίου υποβάθμισε την εκτίμησή της για την «υγεία» και «ανθεκτικότητα» των τραπεζικών συστημάτων αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων οι Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Ολλανδία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο οίκος έχει αλλάξει σημαντικά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί στις αξιολογήσεις του –μετά και από το δριμύ «κατηγορώ» που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης– και στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει υπό εξέταση τις αξιολογήσεις συνολικά 750 τραπεζών. Ο οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά την ολοκλήρωση της νέας εξέτασης πιστεύει πως το 60% των αξιολογήσεων τραπεζών δεν πρόκειται να αλλάξουν, ένα 20% θα αναβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα, ένα 15% θα υποβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα, ενώ υπάρχει και ένα 5% που μπορεί να χάσει έως και δύο «βαθμούς» από την αξιολόγησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα