Nτέϊσελμπλουμ: Μέσα στις επόμενες μέρες η Τρόϊκα στην Κύπρο

22:56 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Κύπρο τις επόμενες μέρες, δήλωσε απόψε στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για το κυπριακό πρόγραμμα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στην αποψινή συνεδρίαση

του Εurogroup, όμως μπορεί η Κύπρος να μην απασχόλησε τους υπουργούς, αλλα έγινε συζήτηση για την Ελλάδα, όπου οι εταίροι ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να καταλήξει το συντομότερο με την τρόικα.

«Το Εurogroup δεν πρόκειται να λάβει απόφαση για τη δόση εάν δεν προηγηθεί συμφωνία με την Τρόικα και θετική αξιολόγηση», δήλωσε μετά τη συζήτηση ο Πρόεδρος Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι ζητήθηκε από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όταν του τέθηκε ερώτηση για πολιτικές δυσκολίες ενόψει των Ευρωεκλογών απάντησε ότι οι ευρωεκλογές και ο ευρωσκεπτικισμός απασχολεί όλες τις χώρες, και όχι μόνο την Ελλάδα και πρέπει να τελειώσουμε με την αξιολόγηση .

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν αφού υπογράμμισε ότι μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ενημέρωσαν τους υπουργούς για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα για να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό, τις μεταρρυθμίσεις και το χρηματοπιστωτικό τομέα. Προχωρούμε σε όλα τα μέτωπα, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε καταλήξει και θα χρειαστεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες βδομάδες για να υπάρξει συνολική συμφωνία, κατέληξε.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, «αλλά πρέπει να κάνει ακόμα πολλά, πρέπει να συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο και είναι σίγουρος ότι αυτό θα κάνει», είπε, τονίζοντας ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν καλά, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, η χώρα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο της μεταρρύθμισης και η κυβέρνηση το ξέρει, είπε.

Σε χωριστές δηλώσεις του, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα, και πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε αυτή να επικυρωθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 17 Φεβρουαρίου.

Για το δημοσιονομικό κενό, ο Υπουργός Οικονομικών επιχείρησε χθες να πείσει του αξιωματούχους της Ευρωζώνης και τους εταίρους ότι το ποσό που ζητούν οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στους ομολόγους του, πως το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημοσιοποιήσει η Εurostat για την Ελλάδα θα ξεπεράσει όχι μόνο τις προβλέψεις της Τρόικας, αλλά και της κυβέρνησης και πως θα είναι ψηλότερο από την τελευταία πρόβλεψη για 830 εκατ. ευρώ. «Η Τρόικα δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το στόχο, ούτε ότι πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους όχι μόνο με μείωση των δαπανών, αλλά και αύξηση των εσόδων», είπε στους εταίρους. «Τους είπα να δώσουν τη δέουσα σημασία σ’ αυτό και στο άλλο μεγάλο επίτευγμα, το πλεόνασμα των ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και πως θα πρέπει να βλέπουμε το δάσος και ας μην μένουμε μόνο στα δένδρα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος από τους εταίρους, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και την υιοθέτηση της από το Εurogroup. Προέβλεψε δε ότι πρώτα θα ληφθεί η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό και μετά θα ξεκινήσει η άλλη μεγάλη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Απριλίου, πιθανότατα το τρίτο δεκαήμερο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις στους δύο κοινοτικούς αξιωματούχους για το φαινόμενο του αρνητικού πληθωρισμού στις χώρες του νότου και του πολύ χαμηλού στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Ο κ. Ντέϊσελμπλουμ χαρακτήρισε το φαινόμενο φυσιολογικό στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και το απέδωσε κυρίως στην εσωτερική υποτίμηση. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να παραμείνουν οι χώρες αυτές σε αρνητικό πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα