Mύδροι Οζγκιουργκιούν κατά Χριστόφια, για την πρόσκληση στον Έρογλου, και Μαρκουλλή

22:12 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως προσβολή χαρακτήρισε ο «υπουργός εξωτερικών», Χουσείν Οζγκιουργκιούν δηλώσεις της ΥΠΕΞ, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, στις οποίες έκανε αναφορά στους Τ/κ, υποστηρίζοντας ότι αυτές έδειξαν πως εάν οι Ε/κ είχαν την ευκαιρία θα ήθελαν τους Τ/κ ως μειονότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να τους δίδουν πολιτικά δικαιώματα.

Σε δηλώσεις του στο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ) και σχολιάζοντας δηλώσεις της κ. Μαρκουλλή (δεν αναφέρει πού έγιναν αυτές, προφανώς εννοεί την συνέντευξη της ΥΠΕΞ στην Κυριακάτικη Χαραυγή), ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι η αναφορά

της ΥΠΕΞ «πρέπει να προσελκύσουμε τους μέσους Τ/κ κοντά μας» έδειξε ξεκάθαρα ότι «δεν μπορεί να είναι πιθανή μια συμφωνία με την ε/κ πλευρά» και πως «οι Ε/κ όσα χρόνια και να γίνεται συζήτηση δεν πρόκειται να αποδεχθούν δύο ίσα συνιστώντα κρατίδια, την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και την διζωνικότητα που είναι παράμετροι των ΗΕ».

Πάντοτε, συνέχισε, υπήρχαν λίγοι άνθρωποι στην τ/κ κοινότητα που είχαν συνεργασία με τους Ε/κ, εκφράζοντας ενόχληση για την φράση της κ. Μαρκουλλή σε “απλούς Τκ”, την οποία ο ίδιος – είπε – εξέλαβε ως αναφορά της στους Τ/κ που συνεργάζονται με τους Ε/κ.

Οσον αφορά δηλώσεις για τις βρετανικές βάσεις, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι στόχος είναι να εκβιασθεί ο Βρετανός ΥΠΕΞ που θα έρθει στην Κύπρο για να κάνει εδώ μια δήλωση υπέρ των Ε/κ.

Οι Τ/κ, πρόσθεσε, έφθασαν μέχρι εδώ με τη στήριξη της Τουρκίας και εάν η Τουρκία δεν ήταν εδώ η ύπαρξη των Τ/κ δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί και η ελληνική και ε/κ πλευρά δεν θα καταφέρουν ποτέ να σπάσουν τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Οι Τ/κ, ανέφερε, έχουν την δημοκρατική ωριμότητα και την παιδεία να αυτοδιοικούνται. “Η Μαρκουλλή πρέπει να ξέρει ότι οι Τ/κ τέτοιες Μαρκουλλή είδαν πολλές, ήρθαν και παρήλθαν. Η ποιότητα, η συνείδηση και η παιδεία του τ/κ λαού είναι πολύ καλύτερη από της ε/κ διοίκησης”.

Απευθυνόμενος δε προς την ΥΠΕΞ είπε πως το ζήτημα που θα έπρεπε να συζητείται στην Κύπρο είναι πώς μπορεί να βελτιωθεί η οικονομία και να διευρυνθεί ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, αλλά οι Ε/κ – υποστήριξε – προσπαθούν να δουν πως μπορούν να έχουν πολιτικά οφέλη σε βάρος των Τ/κ. Ισχυρίστηκε δε ότι οι Ε/κ δεν συνεργάζονται με τους Τ/κ ούτε σε θέματα πυρόσβεσης και αντιμετώπισης εγκληματικών πράξεων ενώ έχει πολιτικοποιήσει και τον αθλητισμό, λέγοντας πως όταν το 2008 η ολυμπιακή φλόγα είχε έρθει στις ελεύθερες περιοχές δεν δόθηκε άδεια να περάσει και στα κατεχόμενα ενώ εμποδίζονται οι τ/κ ομάδες να διεξάγουν αγώνες στο ψευδοκράτος. Κατηγόρησε δεν την ε/κ πλευρά ότι ευθύνεται για τα αθλητικά “εμπάργκο” και την εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Οσον αφορά τον αγώνα ΑΕΛ – Φενέρμπαχτσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών είπε ότι η πρόσκληση του Προέδρου Χριστόφια προς τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου να τον παρακολουθήσουν μαζί ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας «ήταν μεγάλη προσβολή» και του συμπεριφέρθηκε ως έναν απλό πολίτη ενώ είναι εκλεγμένος «πρόεδρος» του ψευδοκ

Keywords
Τυχαία Θέματα