Fitch: Υπό αρνητική παρακολούθηση τα καλυμμένα ομόλογα της Τρ. Κύπρου

11:06 2/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Υπό αρνητική παρακολούθηση (Rating Watch Negative – RWN ) διατήρησε ο διεθνής οίκος Fitch Ratings την αξιολόγηση των ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου που καλύπτονται από ενυπόθηκες εξασφαλίσεις.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος αναβάθμισε σε

θετικές από αρνητικές τις προοπτικές των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, ενώ αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Η αξιολόγηση των προγραμμάτων διατηρήθηκε από τον οίκο στη βαθμίδα “Β”.

Η απόφαση, σύμφωνα με τον Fitch, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής από τον οίκο στις 10 Μαρτίου του 2014 αναθεωρημένων κριτηρίων για την αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων σχετικά με τα προγράμματα ομολόγων που εκδίδουν οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Σημειώνει ότι τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου παραμένουν υπό αρνητική παρακολούθηση παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων επωφελείται από την αναβάθμιση της ίδιας της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Fitch επιβεβαίωσε στις 5 Μαρτίου τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας σε «Περιορισμένη Χρεοκοπία» (Restricted Default – RD), αναβαθμίζοντας παράλληλα την αξιολόγηση βιωσιμότητάς τους σε `cc` και `ccc` αντίστοιχα, από `f`’.

Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου στην βαθμίδα “Β” και την ίδια την τράπεζα στην βαθμίδα “Επιλεκτική Χρεοκοπία” (Restricted Default).

Η διατήρηση σε RWN των καλυμμένων ομολόγων, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά την αβεβαιότητα σε σχέση τόσο με την πορεία της Τράπεζας Κύπρου όσο και με τις επιπτώσεις του υφιστάμενου δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος στην απόδοση του χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα