FBME: ”Η στήριξη της κυπριακής οικονομίας δεν είναι πολιτικοποιημένη”

18:32 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η FBME Bank Ltd έκδωσε σήμερα την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα άρθρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το όνομα της τράπεζας και έχουν να κάνουν με δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε η Τράπεζα να λάβει σχετική άδεια από την Κεντρική Τράπεζα

της Κύπρου.

Η FBME Bank Ltd (“FBME”) λειτουργεί μέσω του παραρτήματος της στην Κύπρο από το 1982 και δραστηριοποιείται στο διεθνή τραπεζικό τομέα και στον τομέα χρηματοδότησης εμπορίου (trade finance).

Στα 30 χρόνια παρουσίας της στην Κύπρο, η FBME  διεξάγει τις εργασίες της σύμφωνα με την Τραπεζική Άδεια που της έχει εκδοθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και λειτουργεί πάντοτε σύμφωνα με τον κυπριακό Περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμο και τους κανονισμούς και οδηγίες της  Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η νομική έδρα της FBME είναι  στην Τανζανία όπου η Τράπεζα  λειτουργεί βάσει σχετικής Τραπεζικής Άδειας. Οι εργασίες της FBME στην Τανζανία αντιστοιχούν μόλις στο 5% του συνόλου των τραπεζικών εργασιών του Ομίλου FBME. Το υπόλοιπο 95% συνιστά τις πολύ επιτυχημένες εργασίες της τράπεζας στην Κύπρο  οι οποίες εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ως εκ τούτου αποτελούν μέρος του υφιστάμενου τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τους κανονισμούς η FBME συμμετέχει στο κυπριακό Σχέδιο Προστασίας Καταθετών  με τους ίδιους όρους με τους οποίους καλύπτονται όλα τα εγχώρια και διεθνή τραπεζικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην Κύπρο.

Η FBME εργοδοτεί 320 άτομα στην Κύπρο και προχωρεί με την ανέγερση των νέων, ιδιόκτητων κτηριακών εγκαταστάσεων της, οι οποίες εκτείνονται σε 16,500 τετραγωνικά μέτρα καλυμμένων χώρων στην Λευκωσία. Η διαχρονικά συνεχόμενη σταθερή ανάπτυξη της FBME έχει επηρεάσει θετικά και ουσιαστικά την Κυπριακή Οικονομία.

Η αίτηση προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απλά  ζητά  έγκριση  για τη μεταφορά της νομικής έδρας της FBME από την Τανζανία στην Κύπρο, όπου από της ιδρύσεως της FBME  είναι  και η ντε φάκτο  πατρίδα της.

Η στήριξη της Κυπριακής Οικονομίας υπό τη μορφή δανείου προς την  Κυπριακή Δημοκρατία  τονίζει την αφοσίωση της FBME προς την χώρα στην οποία κατά κύριο λόγο διεξάγει τις εργασίες της. Αυτή η στήριξη δεν είναι με κανένα τρόπο πολιτικοποιημένη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προσπάθεια επηρεασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα