14 Αυγούστου, ποιος μας καταράστηκε;

17:52 14/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Της Γεωργίας Μιχαήλ

14 Αυγούστου, τρία τραγικά γεγονότα «αποφάσισαν» να κάνουν αυτή την ημερομηνία , μέρα θρήνου και πόνου για όλο το Κυπριακό Ελληνισμό.

14 Αυγούστου 1974: Ο “Αττίλας” ήρθε στο νησί να συνεχίσει το αιματηρό έγκλημα που είχε αρχίσει στις 20 Ιουλίου. Οι Τούρκοι έκαναν κατάληψη των περιοχών της Καρπασίας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου. Αποτέλεσμα : 37% του κυπριακού εδάφους βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα χέρια των Τούρκων, χιλιάδες πρόσφυγες, νεκροί και αγνοούμενοι, χήρες και ορφανά, ματωμένες μνήμες. Ο κόσμος της Κύπρου

δεν ξέχασε και δεν ξεχνά, περιμένει και ελπίζει την Άγια μέρα της επιστροφής. 38χρόνια οι σειρήνες πολέμου εκείνης της μέρας ξυπνούν τις μνήμες των παλιών και υπενθυμίζει στους νεότερους ότι η κατεχόμενη γη βρίσκεται σε ξένα χέρια και έχουμε υποχρέωση όλοι μας να αγωνιστούμε για επανένωση της πατρίδας μας. Έκφραση σύμβολο : Δεν ξεχνώ!


14 Αυγούστου 1996: Την ημέρα που κηδεύεται ένας ήρωας, ένας άλλος θυσιάζεται για την πατρίδα. Ημέρα που τα πάτρια εδάφη δέχονται το σώμα του 24χρονου Τάσου Ισαάκ, που είχε δολοφονηθεί στις 11 Αυγούστου από το μένος των απάνθρωπων Τούρκων και Τουρκοκυπρίων, ο ξάδερδος του Σολωμός Σολωμού αποφασίζει να δείξει έμπρακτα την αγάπη του προς την πατρίδα. Μαζί με άλλους κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και τιμή στον αδικοχαμένο Ισαάκ. Με την εμφάνιση μιας ομάδας «Γκρίζων Λύκων» τα αίματα άναψαν και ξεκίνησε πετροπόλεμος. Κάποια στιγμή ο 26χρονος Σολωμού ξέφυγε τον Κυανόκρανων και εισήλθε στη νεκρή ζώνη για να κατεβάσει την Τούρκικη σημαία απ’ τον ιστό. Οι προσπάθειες των παρευρισκομένων αλλά και των Κυανόκρανων να τον εμποδίσουν ήταν άκαρπες. Ο νεαρός ανέβηκε στον ιστό και λίγο πριν τα καταφέρει, 14:25, ελεύθεροι σκοπευτές τον πυροβόλησαν στον λαιμό. Ύστερα από λίγα λεπτά η σορός του Σολωμού μεταφερόταν στις ελεύθερες περιοχές. Ήταν ένας ήρωας από το Παραλίμνι.



14 Αυγούστου 2005: Οικογένειες, ζευγάρια, φίλοι αναχωρούν για το ταξίδι των καλοκαιρινών τους διακοπών. Η πτήση HCY 522 της Helios Airways με Boeing 737-31S είναι έτοιμη να αναχωρήσει για τον προορισμός της. Αρχική στάση το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και με τελικό προορισμό την Πράγα στην Τσεχία.

Χρονικό της μοιραίας πτήσης : 09:07 απογείωση από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, για να εισέλθει στις 10:37 στο FIR Αθηνών χωρίς όμως να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου. 11:05 Απογείωση από την Νέα Αγχίαλο δύο μαχητικών F-16 , 11:18 οπτική επαφή με το αεροπλάνο. Διαπιστώθηκε ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης δεν ήταν στην θέση του και είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες. 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου που είχε πτυχίο πιλότου να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε ο αριστερός (11:50) και ο δεξιός κινητήρας (12:00) και στις 12:05 συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμμ

Keywords
Τυχαία Θέματα