Τη δεύτερη φορά…

Ο Στέλιος Καζαντζίδης έκανε ύμνο την άρνησή του να ξαναγαπήσει. Ο Γιώργος Δώνης αρνείται να συμβιβαστεί και ετοιμάζεται για τη δεύτερη φορά του σε μεγάλη ομάδα. Ίσως γιατί αυτή η δεύτερη φορά έχει και αγάπη… Το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία του Έλληνα τεχνικού. Συνοπτική γνωριμία...

Είναι ο άνθρωπος που έχει... τρεις πατρίδες. Ίσως ο ίδιος να πιστεύει ότι και η Λάρισα είναι η τέταρτή του πατρίδα. Γεννήθηκε στην Γερμανία και συγκεκριμένα
στην Φρανκφούρτη, πριν η οικογένειά του εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, με τις πρώτες του ομάδες να είναι η Δόξα Νικόπολης και ο Παύλος Μελάς. Από το 1988 βρέθηκε στον Παναθηναϊκό και αρχικά στην ομάδα νέων, πριν δοθεί δανεικός για το αγροτικό του σε Αθηναϊκό, Παναργειακό και ΠΑΣ Γιάννινα. Στον Παναθηναϊκό θα επιστρέψει το 1991, όπου και θα κάνει σπουδαία πορεία κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ελλάδας.

Η φάση που θα σημαδέψει την καριέρα του θα έρθει στο Άμστερνταμ και στην κούρσα που έκανε πριν σκοράρει ο Βαζέχα απέναντι στον Άγιαξ. Εκεί ήταν που το προσωνύμιο «τρένο» βρήκε την απόλυτη εφαρμογή του. Η προσπάθειά του θα φέρει και την μεταγραφή το καλοκαίρι του 1996, όταν θα υπογράψει συμβόλαιο 1,1 δις δραχμών στην Μπλάκμπερν, ένα ποσό που αποτελούσε ρεκόρ για Έλληνα ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή. Μετά από 1,5 χρόνο επέστρεψε στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ που τότε του έδωσε περίπου 300 εκ. δραχμές ετησίως.

Φαίνεται, όμως, πως η χημεία δεν ήταν ιδανική. Οι οπαδοί της ΑΕΚ τον θυμούνται ως παίκτη και τον εκτίμησαν μόνο για μια προσπάθεια από τα δεξιά και τη σέντρα προς τον Μαρτσέλο που χάρισε στην Ένωση τη νίκη με 1-0 επί του Ολυμπιακού. Ο Δώνης μετά από 1,5 σεζόν (και πάλι) επέστρεψε στην Αγγλία, όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του.

Η προπονητική του καριέρα ξεκινάει το 2002 με τον Ηλυσιακό να αποτελεί την πρώτη του ομάδα και τον Κώστα Πηλαδάκη τον... πρώτο του πρόεδρο. Πριν καλά-καλά πάρει το δίπλωμα της προπονητικής, κάθεται στους πάγκους με την καρδιά του ποδοσφαιριστή να χτυπάει ακόμα μέσα του. Το 2004 και έχοντας κάνει την... πιάτσα να μιλάει για τον Ηλυσιακό, ακολουθεί τον Κώστα Πηλαδάκη στη Λάρισα. Ανεβάζει την ομάδα στην Α' Εθνική, κατακτά κύπελλο, την οδηγεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια, όπου τα καταφέρνει περίφημα και το 2008 «σκάει» το θέμα της ΑΕΚ!

Η ζωή πριν και μετά...

«Δεν ήταν μια απόφαση που πήρε αβίαστα. Προβληματίστηκε, πάλεψε μέσα του», θα πει άνθρωπος που τον ζούσε καθημερινά. «Ωστόσο, δεν άφησε ποτέ να περάσει κάτι στην ομάδα. Δεν χαλάρωσε, δεν άλλαξε τη δουλειά του. Εμείς που τον ζούσαμε, το αντιλαμβανόμασταν». Το επόμενο βήμα στην καριέρα του τον καλούσε. Η ΑΕΚ έβρισκε στο πρόσωπο του Γιώργου Δώνη τον άνθρωπο που θα συνδυάσει το αποτέλεσμα με το θέαμα, τον άνθρωπο που θα δουλέψει με τους παίκτες και θα αλλάξει την εικόνα της ταλαιπωρημένης - στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν - ομάδας.

«Είναι ο άνθρωπος των ποδοσφαιριστών. Δεν κουβαλάει το στυλ του προπονητή, το δήθεν κα
Keywords
Τυχαία Θέματα