Όταν πιστεύεις στους «μικρούς»…

Από την μία πλευρά η περιβόητη «Μασία» της Μπαρτσελόνα. Από την άλλη, οι Γκιγκς και Σκόουλς της «τάξης του 1992» και η τεράστια εμπιστοσύνη του Σερ Άλεξ στους «μικρούς». Ο τελικός του Σαββάτου δείχνει πως όταν πιστεύεις στους νέους, τότε μπορεί να γίνεις και πρωταθλητής Ευρώπης…
Το μότο της Μπαρτσελόνα είναι γνωστό: «Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος». Και στην Καταλονία, η Μπαρτσελόνα όντως αντιμετωπίζεται ως κάτι περισσότερο από μία ομάδα. Είναι κομμάτι της καθημερινότητας τους, την βλέπουν σαν κάτι δικό τους και ουσιαστικά ταυτίζονται μαζί της. Και για αυτό το λόγο, θέλουν
να βλέπουν «δικά τους παιδιά» στην ομάδα. Κάτι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με την περιβόητη "Μασία", τις ακαδημίες του συλλόγου.

Η ιδέα για τα τμήματα υποδομής δεν ανήκει σε Καταλανό, αλλά στον Κρόιφ. Το 1979, ο Ολλανδός πρότεινε στον τότε πρόεδρο της ομάδας, Γιόσεπ Νούνιεζ, την δημιουργία ακαδημιών στα πρότυπα του Άγιαξ, πρόταση που έγινε αμέσως δεκτή. Οι ακαδημίες δούλεψαν με την φιλοσοφία του Κρόιφ με στόχο την επάνδρωση της ομάδας με παίκτες που είχαν μπει στην νοοτροπία του συλλόγου. Οι Αμόρ και Γκουαρδιόλα ήταν από τα πρώτα «προϊόντα» της Μασία και τα επόμενα χρόνια ο... κατάλογος μεγάλωνε.

Κάθε χρόνο, στις ακαδημίες δοκιμάζονται πάνω από 1000 πιτσιρικάδες, όμως το ποσοστό των παικτών που γίνονται μέλη της «Μασία» είναι πολύ μικρό. Η Μπαρτσελόνα, επίσης, δεν περιορίζεται στα εγχώρια ταλέντα αλλά αντίθετα, όπως κάθε μεγάλη ομάδα, έχει πολλούς σκάουτερ σε αρκετές περιοχές του κόσμου όπου εντοπίζουν νεαρούς παίκτες που δείχνουν να έχουν τις προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο Μέσι.

Για τους «μπλαουγκράνα», οι ακαδημίες αποτελούν το οξυγόνο τις ομάδας. Και για αυτό το λόγο, δεν... τσιγκουνεύονται τα χρήματα που απαιτούνται κάθε χρόνο, με το ποσό να ξεπερνά τα έξι εκατ. ευρώ! Τα τελευταία χρόνια και όταν στην Μπαρτσελόνα Β', ο Πεπ Γκουαρδιόλα ξεκίνησε την αναδιάρθρωση των ακαδημιών του συλλόγου, ενώ τώρα που είναι στον πάγκο της πρώτης ομάδας δεν διστάζει να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν πιο συχνά τα νέα «προϊόντα» που αναμένεται σε λίγα χρόνια να αποτελούν τον κόρμο.

Από τους πάνω από 500 παίχτες που πέρασαν από την Μασία, το 10% αυτών έπαιξε στην πρώτη ομάδα, το 9% έπαιξε σε ομάδες Ισπανίας ή εξωτερικού ενώ το 30% περίπου, αγωνίστηκε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών, στην Ισπανία.

Δεν είναι, βέβαια, λίγα τα μεγάλα ονόματα που έχουν παραχθεί από τις ακαδημίες του συλλόγου ή αγοράστηκαν σε μικρή ηλικία και ...αναπτύχθηκαν στην Μασία. Από τους τωρινούς Μέσι, Βαλντές, Πέδρο, Πουγιόλ, Πικέ, Ινιέστα, Τσάβι, Μπόγιαν μέχρι τους Αμόρ, Γκουαρδιόλα, Μπαρχουάν Σέρτζι, Ζόρντι Κρόιφ και Αλμπέρτ Φερέρ. Από τους Φάμπρεγας, Ρέινα, Ντο Σάντος, Τιάγκο Μότα, Αρτέτα και Ολεγκέρ μέχρι τον Λουίς Γκαρσία του Παναθηναϊκού...

Από τα «μωρά του Μπάσμπι» στην «τάξη του 92»
Η έλευση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο «Όλντ Τράφορντ» το 1986 ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την αναγέννηση των ακαδημιών της Μάντσεσ
Keywords
Τυχαία Θέματα