Οργισμένο είδωλο!

14:47 6/4/2011 - Πηγή: Gazzetta
«Ade-bay-or, Ade-bay-or... give him the ball, and he will score»... Εκείνοι που τον τραγουδούσαν του χάρισαν την περισσότερη αγάπη και το μεγαλύτερο μίσος. Ο Μανού Αντεμπαγιόρ, αν και άνθρωπος των άκρων, δεν κατάφερε να χειριστεί τα συναισθήματα. Εκείνο που ξέρει να χειρίζεται καλύτερα είναι η μπάλα μπροστά στην αντίπαλη εστία.Όταν πήγε στην Άρσεναλ, οι οπαδοί της έψαχναν ένα είδωλο για να ξεπεράσουν τον Τιερί Ανρί. Εκείνη την εποχή, ο Μανού Αντεμπαγιόρ δεν θα μπορούσε να φαντάζει ως άξιος διάδοχος. Παρότι με περηφάνια έλεγε ότι τρέχει τα 40 μέτρα σε χρόνο 4.90'', όταν ο Γάλλος επιθετικός έκανε 4.85'', χρειαζόταν πολλά περισσότερα για να πείσει τους δύσπιστους Άγγλους πως αξίζει. Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του στο αγγλικό πρωτάθλημα, ο Τογκολέζος επιθετικός θα ζητήσει τα ίδια λεφτά που έπαιρνε ο νυν άσος της Μπαρτσελόνα, έχοντας ένα γερό διαπραγματευτικό ατού. Το ενδιαφέρον της Μίλαν, αλλά και των Καταλανών που απειλούν να «κλέψουν» το επόμενο είδωλο της Άρσεναλ. Θα τα πάρει και θα τα… προδώσει.

Ένα είδωλο, για το οποίο μόνο μία λέξη εκφράζει την πορεία του και τον χαρακτήρα του: Αμφιλεγόμενος!

Οι ρίζες του...

Όταν ήταν μικρός παρακολουθούσε τον Νουάνκο Κανού... Ήταν το πρότυπό του και όχι τυχαία. Ο σωματότυπός του είναι παρόμοιος με εκείνον του άλλοτε παίκτη της Άρσεναλ. Είχε επιλέξει -το αποχωρίστηκε φέτος- να φοράει το νούμερο «25» σε συλλογικό επίπεδο και το νούμερο «4» όταν αγωνίζεται με την εθνική ομάδα, ακριβώς όπως έκανε το πρότυπό του. Οι γονείς του είναι Νιγηριανοί και ο ίδιος γεννήθηκε στο Τογκό, όπου και μεγάλωσε. Η ιστορία του, όπως και των περισσότερων Αφρικανών ποδοσφαιριστών που έχουν κάνει μεγάλη καριέρα, έχει πόνο, φτώχεια και αρκετά σκαμπανεβάσματα μέχρι να έρθει η καταξίωση.

Είναι και από τους λόγους για τους οποίους συνήθως εκτιμούν όσα στην πορεία καταφέρνουν να αποκτήσουν. «Τελειώνει η προπόνηση και μπορώ να πάω στην πισίνα για να χαλαρώσω, να πάω στο jacuzzi ή και να κάνω μασάζ. Αυτό είναι απίστευτο», είχε πει σε μια συνέντευξή του, τη στιγμή που θυμόταν το μικρό παιδί στη Λομέ, που «έκανα ντουζ στο πηγάδι»! Στην αρχή οι γονείς του ήταν αντίθετοι με το ποδόσφαιρο. Ο Μανού έφευγε για το σχολείο, όμως στην πορεία έβγαζε από την τσάντα ένα μπλουζάκι και αθλητικές κάλτσες για να πάει να παίξει μπάλα.

Σύντομα, αναγκάστηκαν κι εκείνοι να αποδεχτούν ότι η κλίση του παιδιού τους ήταν προς τον αθλητισμό και όχι προς τα γράμματα. Θέλησαν, ωστόσο, να βρουν μια συνδυαστική λύση και σε ηλικία 11 ετών, ο Αντεμπαγιόρ γράφτηκε σε ποδοσφαιρικό σχολείο. «Ονομαζόταν Κέντρο Ανάπτυξης Αθλητισμού και είχαμε το πρωί μάθημα και το απόγευμα προπόνηση. Όταν, όμως, οι δάσκαλοί μας έμεναν απλήρωτοι και δεν εμφανίζονταν, τότε είχαμε όλη μέρα ποδόσφαιρο. Ο προπονητής μας δεν έλειπε ποτέ». Εκεί, ισχυρίζεται ο ίδιος πως έμαθε τι σημαίνει πειθαρχία και πήρε τις αρχές του ως ποδοσφαιριστής.

Η φυσιολογική πορεία...

Μοιάζει σαν μια μικρή διασκευή της Σταχτοπούτας.
Keywords
Τυχαία Θέματα