Από θέση ισχύος στους τελικούς

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο gazzetta.gr τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και εξηγεί γιατί οι «ερυθρόλευκοι» πάνε από θέση ισχύος στα πλέι οφ. Δίκαιος κυπελλούχος Ελλάδος και για το 2011 είναι ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς, διαβασμένη
και πεινασμένη δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει το τρόπαιο και με μπροστάρηδες τους Μπουρούση, Τεόντοσιτς έκανε το πρώτο βήμα για να τελειώσει την σεζόν με ιδανικό τρόπο!

Με εξαίρεση του δεύτερο δεκάλεπτο όπου λειτούργησε η ζώνη προσαρμογής του Παναθηναϊκού και τρία μαζεμένα λάθη στην από πλευράς ερυθρολεύκων στην επίθεση που έδωσαν την ευκαιρία στους πράσινους να περάσουν μπροστά, ο έλεγχος του αγώνα ανήκε ολοκληρωτικά στον Ολυμπιακό που κατέκτησε δίκαια τον πρώτο εγχώριο τίτλο της χρονιάς.

Η κατάκτηση του κυπέλλου δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση στον Ολυμπιακό, διότι νίκησε δίχως την βοήθεια δύο εκ των κορυφαίων παικτών του στη φετινή σεζόν,  τον Σπανούλη και τον Νεστέροβιτς. Οι ερυθρόλευκοι είναι αήττητοι φέτος απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο τους, έχουν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφς και μπαίνουν στην μάχη για την διεκδίκηση του τελευταίου τίτλου της χρονιάς από θέση ισχύος.

Ο ΨΗΛΟΣ

Ο Γιάννης Μπουρούσης ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ιδιαιτερότητες κάθε αγώνα με τον Παναθηναϊκό και προσπαθεί πάντα να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Στον τελικό του κυπέλλου είχε ένα λόγο παραπάνω να τα δώσει όλα, καθώς γνώριζε ότι ο Νεστέροβιτς ήταν τραυματίας και θα έπρεπε να παίξει και γι’ αυτόν.

Θεωρητικά ο Παναθηναϊκός είχε πλεονέκτημα στους ψηλούς, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε το αντίθετο. Οι ερυθρόλευκοι κυριάρχησαν μέσα στην ρακέτα, αμυντικά χάρις στον Μπουρούση, ενώ στην επίθεση είχε σημαντική βοήθεια και από τον Μαυροκεφαλίδη.

Τα τέσσερα κοψίματα, τα δέκα ριμπάουντ και οι 13 πόντοι του Μπουρούση, ήταν η βάση στήριξης του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Μόνο στα σημεία που χρειάστηκε να πάει ο ψηλός στον πάγκο βρήκε χώρο και τρόπους, για να σκοράρει ο Παναθηναϊκός κοντά στο καλάθι (κυρίως όταν έπαιξε με δύο τεσσάρια ο Ιβκοβιτς, διότι όταν χρησιμοποίησε τον Γλυνιαδάκη είχαν και πάλι πρόβλημα οι πράσινοι). Τελικά η κυριαρχία των ερυθρολεύκων κάτω από τα δύο καλάθια έκρινε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγώνα.

ΚΑΙ Ο …ΚΟΝΤΟΣ

Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος άσσος με τον τραυματία Σπανούλη στον πάγκο και τον Παπαλουκά να μην βρίσκεται σε μεγάλη βραδιά, πήρε την μπαγκέτα και σε μεγάλα χρονικά διαστήματα του αγώνα έδινε στους ερυθρόλευκους διαφορά ασφαλείας από τον Παναθηναϊκό.  

Θα ήταν πράγματι ο κορυφαίος των νικητών, αν δεν είχε βιαστεί να τελειώσει το ματς στα κρίσιμα σημεία του τελευταίου πεντάλεπτου. Αποδείχθηκε, πάντως,  ότι ο Μίλος – όπως συνέβη φέτος σε όλη την σεζόν και με τον Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό– ανεβάζει την απόδοση του σε πολύ υψηλά επίπεδα όταν τον υποχρεώνουν οι συν
Keywords
Τυχαία Θέματα