Πληροφορίες για epic fail του PR της Samsung κατά τη διάρκεια της IFA 2012 με Ινδό blogger

11:17 3/9/2012 - Πηγή: TechBlog

Σε μεγάλα events και εκθέσεις, όπως είναι η IFA 2012, συνηθίζεται οι εταιρείες να αναλαμβάνουν το κόστος διαμονής και μεταφοράς των ενδιαφερόμενων δημοσιογράφων στον τόπο διεξαγωγής της έκθεσης. Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι όταν (και αν) οι εταιρείες ζητούν ανταλλάγματα από τους δημοσιογράφους, όπως φέρεται να έπραξε η Samsung από Ινδούς bloggers κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Samsung

Mob!lers στην Ινδία (υπάρχουν και οι Ελληνες Mob!lers), η Samsung κάλεσε κάποιους bloggers να δουν από κοντά και να κάνουν hands-on από τα hot προϊόντα της στην έκθεση, αναλαμβάνοντας να τους μεταφέρει στο χώρο και να τους πληρώσει τη διαμονή. Δύο είναι οι bloggers που επέλεξαν να πάνε, με τον μόνο που έδωσε στη δημοσιότητα το όνομά του να είναι ο Clinton Jeff από το blog UnleashThePhones.com

Παρόλο που ο Jeff ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι θα καλύψει την έκθεση μόνο ως ανεξάρτητος reporter, δηλώνει ότι του ζητήθηκε να φορέσει ρούχα της εταιρείας και να κάνει promotion των προϊόντων της, σαν να δούλευε σε αυτή. Μόλις αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο απειλήθηκε ότι δεν θα του καλυφθούν τα έξοδα διαμονής και το εισιτήριο της επιστροφής, ενώ του τονίστηκε από τη Samsung ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιήσει το γεγονός.

Ακολούθησε μία νέα επικοινωνία με τη Samsung, η οποία του ζήτησε να επιστρέψει εσπευσμένα στην Ινδία, στερώντας του τη δυνατότητα να καλύψει όλο το event, πληρώνοντάς του ένα εισιτήριο επιστροφής για πέντε μέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο. O blogger κατάφερε να επιστρέψει στη σωστή ημερομηνία, βασιζόμενος στην κάλυψη που του παρείχε το τμήμα PR άλλης εταιρείας, ενώ η Samsung από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.

Για την αλήθεια πίσω από την όλη ιστορία δεν μπορεί κανείς παρά να αναμένει και την πλευρά της Samsung, ενώ μέχρι να υπάρξει επίσημη απάντηση, η μόνη πηγή είναι η εξιστόρηση των γεγονότων από τον εν λόγω blogger. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οφείλουμε να πούμε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο, έως απαραίτητο, οι εταιρείες να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τους bloggers και τους δημοσιογράφους, αλλά θα πρέπει επιτέλους τα τμήμα marketing και PR να καταλάβουν ότι η ανεξάρτητη ματιά είναι προς όφελός τους και τους βοηθά να κάνουν καλύτερα τα προϊόντα τους, ακόμα και αν ένα review τονίζει τα αρνητικά μίας συσκευής.

Οι αναγνώστες δεν είναι κοπάδι, επιθυμούν την αλήθεια και την όσο γίνεται πιο αντικειμενική ματιά. Η άμεση σχέση εξάρτησης με τις εταιρείες φαίνεται και ποτέ -μα ποτέ- δεν είναι ευπρόσδεκτη στους εγκεφάλους των αναγνωστών, επομένως δεν πρέπει να επιδιώκεται, ούτε από τις εταιρείες, αλλά ούτε και από τους δημοσιογράφους. Για το promotion των προϊόντων υπάρχει πάντοτε χώρος για την ξεκάθαρη διαφήμιση σε εμφανές σημείο της κάθε ιστοσελίδας, χωρίς να κοροϊδεύει κανείς κανέναν…

Πηγή: 1,2

Keywords
Τυχαία Θέματα