Tech How-to, Πως να ελέγξετε τα mobile data στο Android κινητό σας

13:42 9/4/2012 - Πηγή: TechBlog

Τα smartphone δεν είναι τηλέφωνα, είναι φορητοί υπολογιστές τσέπης με μόνιμη σύνδεση στο ίντερνετ. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μόνιμης σύνδεσης, πέρα από το ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη 3G, είναι το κόστος των δεδομένων. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι έχετε κολλήσει ένα πρόγραμμα δεδομένων στην φωνητική σας επικοινωνία αλλά οι χρεώσεις όταν υπερβείτε το όριο σας είναι τσουχτερές. Έτσι είναι σημαντικό σήμερα περισσότερο από ποτέ να ελέγξετε τα data σας.

Κάθε Δευτέρα Tech How-to η νέα

στήλη του Techblog.
————————————————————————————————————————————

Ευτυχώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προσπαθούν να σας βοηθήσουν. Πρώτα – πρώτα οι ίδιοι οι κατασκευαστές smartphone και ταμπλετών. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι η Motorola διαθέτει ειδικό μενού Διαχείρισης μπαταρίας & δεδομένων στις Ρυθμίσεις, οι Sony και LG διαθέτουν ειδικά widgets και ούτω καθεξής. Έπειτα έρχονται να σας βοηθήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με ειδικές εφαρμογές που υπόσχονται να μετρήσουν με ακρίβεια τα υπόλοιπα σας, μαζί και τα data. Δεν σταματάει η υπόθεση όμως εκεί. Το ίδιο το λειτουργικό Android στην έκδοση 4 Ice Cream Sandwich περιέλαβε ένα κομψό μηχανισμό για τον έλεγχο των data. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους κατόχους smartphone που δεν έχουν ήδη ή που δεν έχει αναβαθμιστεί ακόμα η συσκευή τους σε Android 4; It’s an app world.

Ξεχωρίσαμε δύο υπέροχες εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν τα μέγιστα στον έλεγχο των δεδομένων που διακινούνται στο smartphone και την αποφυγή υπερβολικών χρεώσεων. Οι εφαρμογές αυτές δουλεύουν το ίδιο καλά είτε έχετε πρόγραμμα είτε προαγοράζετε όγκο δεδομένων.

3G Watchdog (link)
Μικρό, κομψό, υπέροχο προγραμματάκι που αναλαμβάνει όχι μόνο να αναφέρει την χρήση των δεδομένων μέσω του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας αλλά και μέσω του δικτύου Wi-Fi. Δεν μένει μόνο στην λεπτομερή αναφορά αλλά προχωρεί, αν το θελήσετε, και στον έλεγχο των δεδομένων σταματώντας αυτόματα την ροή mobile data σε συνεργασία με το επίσης κομψό Juice Defender (link). Οι τρόποι ειδοποίησης είναι πρακτικά όλοι οι διαθέσιμοι από την πλατφόρμα του Android: υποστηρίζει μικρό και μεγάλο widget, ειδοποίηση στο notification bar και δόνηση. Το καλό του, που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι δεν καταναλώνει πόρους από το σύστημα και έτσι δεν θα βαρύνει ούτε θα προκαλέσει κολλήματα στην συσκευή. Το μειονέκτημα της δωρεάν έκδοσης είναι ότι δεν αναφέρει ποια εφαρμογή κατανάλωσε τι, κάτι που ενδεχόμενα να χρειαστείτε αν υποψιάζεστε ότι κάποιο app σας τρώει χωρίς λόγο τα δεδομένα. Αν χρειάζεστε αυτή την λειτουργικότητα αλά Σέρλοκ Χολμς μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα ανάλογο πρόγραμμα όπως το Network TrafficStats Lite (link). Προσέξτε όμως γιατί το εν λόγω πρόγραμμα πολλές φορές αναφέρει και τα δεδομένα μέσω Wi-Fi έστω και αν του έχετε πει να τα αγνοεί. Πάντως σε κάθε περίπτωση όταν βρείτε τις ένοχες εφαρμογές μπορείτε να το απεγκαταστήσετε και να ελέγχετε τα data σας μόνο με το 3G Watchdog.

Onavo Count | Monitor Data (lin

Keywords
Τυχαία Θέματα