Space News Report – 25.04.2012

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης ανακοίνωσε η Ρωσία, το οποίο όμως πρέπει να διανύσει μεγάλη πορεία προτού αρχίσει να υλοποιείται. Όμως οι ρωσικές φιλοδοξίες αφορούν και τη δημιουργία ενός πυρηνικού πυραυλοκινητήρα. Στο μεταξύ, το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα για τον ISS, φωτεινά φαινόμενα παρατηρήθηκαν στον πλανήτη Ουρανό και ζώνες «εκτροφής άστρων» φωτογραφήθηκαν σε κοντινό γαλαξία.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space

News Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Δείτε από το 9:38 και μετά μια animated αναπαράσταση της «απόβασης» του Lunokhod 1 το 1970 (2ο από 3 μέρη του ντοκιμαντέρ Tank on the Moon).

Οι Ρώσοι στη Σελήνη –σε δέκα χρόνια
Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εξέδωσε μια αναφορά σύμφωνα με την οποία η χώρα θα αποστείλει ρομποτικά οχήματα στη Σελήνη και θα προσσεληνώσει έναν «επιστημονικό σταθμό» ως το τέλος της δεκαετίας. Τα εγχειρήματα αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα για το σχηματισμό μιας μελλοντικής επανδρωμένης σεληνοβάσης –πάντα σύμφωνα με την Ακαδημία. Η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν ακριβώς «κεραυνός εν αιθρία» αφού, μετά το εξευτελιστικό φιάσκο του Phobos-Grunt τον περασμένο Νοέμβριο, η Ρωσία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να πραγματοποιήσει έργο στον τομέα της διαπλανητικής εξερεύνησης. Έτσι, ήδη από τις αρχές της χρονιάς είχαν διαφανεί τα δείγματα της νέας ρωσικής στρατηγικής με αποστολές προς τη Σελήνη, το χρονοδιάγραμμα των οποίων παρουσιάζεται στον κάτωθι πίνακα.

Οι ημερομηνίες πιθανόν να μεταβληθούν, αλλά η βασική στρατηγική παραμένει σταθερή: προσανατολισμός των εξερευνητικών αποστολών προς την κοντινή Σελήνη προκειμένου να αποκτηθεί πείρα και να αναπτυχθεί τεχνολογία η οποία θα επιτρέψει πιο τολμηρές και φιλόδοξες αποστολές. Αρχικός στόχος λοιπόν, η επιστροφή στη Γη ενός σεληνιακού δείγματος μετά από μια δεκάχρονη σταδιακή προσπάθεια. Η σταδιακή αυτή προσέγγιση θα επιτρέψει την βελτιστοποίηση διαφόρων τεχνικών και μεθόδων. Ας σημειώσουμε πάντως ότι αυτό που ελπίζεται να επιτευχθεί μέχρι το 2021, είχε ήδη γίνει πραγματικότητα (και επανειλημμένα) από το 1970 με τους αυτόματους βολιστήρες Luna και τα τηλεκατευθυνόμενα ρόβερ Lunokhod… Όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος που έχει να διανύσει η Ρωσία μέχρι να ξαναμπεί δυναμικά στην διαπλανητική εξερεύνηση είναι μακρύς και επίπονος.

————————————————————————————————————————————

Αν το πρόγραμμα Apollo είχε συνεχιστεί σε συνδυασμό με το πρόγραμμα NERVA, η αστροναυτική θα είχε τόση σχέση με τη σημερινή όσο ένα Boeing 747 με ένα ελικοφόρο διπλάνο.

Και τώρα πυρηνικοί πυραυλοκινητήρες
Οι Ρώσοι όμως, εκτός από την υπό σχεδιασμό διαπλανητική εξερεύνηση, εκφράζουν και την επιθυμία να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός πυρηνικού πυραυλοκινητήρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας της Ρωσίας (Rosatom), αυτός ο κινητήρας, τάξης μεγαβάτ, θα είναι έτοιμος μέχρι το 2017, ενώ η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει του χρόνου. Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος αναμένε

Keywords
Τυχαία Θέματα