Space News Report – 25.01.2012

Μετά τις πρόσφατες κακοτυχίες τους οι Ρώσοι άρχισαν να μιλούν για επανδρωμένη επιστροφή στη Σελήνη ενώ οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν έναν πολυχρηστικό πύραυλο με σημαντικές εμπορικές εφαρμογές. Στο μεταξύ, κομμάτια του Άρη έπεσαν στο Μαρόκο. Οι αστρονόμοι πιθανολογούν πως ο Πλούτωνας είναι ίσως κι αυτός ενας Άρχοντας των Δακτυλιδιών, αλλά και πως υπάρχει ένας μικρός βραχώδης εξωπλανήτης που… εξατμίζεται.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Ρεπορτάζ για τις ρωσικές προτάσεις περί εξερεύνησης της Σελήνης.

Ρωσία: επιστροφή στη Σελήνη;
Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι η πρόσφατη αποτυχία του αξίας $400 εκατ. βολιστήρα Phobos-Grunt ο οποίος επρόκειτο να επιχειρήσει επαναφορά γεωλογικού δείγματος από το Φόβο, δορυφόρο του Άρη, οφείλεται σε σφάλματα δοκιμών και μηχανολογικά ελαττώματα. Αυτά δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos, ο οποίος πρόσφατα είχε αφήσει υπονοούμενα ότι η αποτυχία ίσως οφειλόταν σε πανίσχυρες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές από αμερικανικά ραντάρ. Στο μεταξύ, και ενώ το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα ταλανίζεται από πολυποίκιλα προβλήματα το αποτέλεσμα των οποίων ήταν οι απανωτές αποτυχίες των τελευταίων μηνών, φαίνεται πως κάποιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες βρίσκονται καθ’ οδόν. Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο Ποπόβκιν δήλωσε πως η Roskosmos βρίσκεται σε συνομιλίες με Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους προκειμένου να μελετηθεί η ίδρυση επανδρωμένων ερευνητικών σταθμών στη Σελήνη. Αυτό μπορεί να μοιάζει κάπως άκαιρο, όμως από την άλλη μεριά είναι αναμενόμενη αντίδραση: ακριβώς το ίδιο είχε γίνει και στο αμερικανικό πρόγραμμα μετά τις τραγωδίες του Challenger (1986) και του Columbia (2003). Στη δεύτερη μάλιστα φορά, το αμερικανικό πρόγραμμα αναπροσανατολίστηκε ριζικά προς την κατεύθυνση της επανδρωμένης επιστροφής στη Σελήνη (αν και ο Ομπάμα ακύρωσε την απόφαση αυτή). Ο Ποπόβκιν δήλωσε πως η επιστροφή στη Σελήνη αφορά είτε βάση στο έδαφός της, είτε σταθμό σε τροχιά γύρω της. Τέτοια σχέδια είχαν προταθεί πολλές φορές στο παρελθόν –αλλά σε ριζικά διαφορετικό γεωπολιτικό κλίμα. Σήμερα, η σοβαρή πιθανότητα ύπαρξης νερού στους σεληνιακούς πόλους, αλλάζει το σκηνικό και καθιστά ευκολότερη την ίδρυση σεληνοβάσης. Από την άλλη μεριά, ίσως η Ρωσία χρειάζεται κάποια πρόσθετη «θεωρητική ώση» για να προχωρήσει το πρόγραμμά της που προβλέπει την αποστολή των βολιστήρων Luna-Glob και Luna-Resource στη Σελήνη ως το 2020.

————————————————————————————————————————————

Πορτρέτο του νέου ευρωπαϊκού πυραύλου Vega.

Vega: ο πολυχρηστικός ευρωπαϊκός πύραυλος
Κι ενώ οι Ρώσοι προσπαθούν ίσως να επαναπροσδιορίσουν τους διαστημικούς τους στόχους, οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν τα τελικά τσεκαρίσματα του νέου πυραυλικού φορέα Vega ο οποίος θα εκτοξεύεται από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας (Νότια Αμερική). Η παρθενική εκτόξευση του συστήματος έχει οριστεί για τις 9 Φεβρουαρίου. Η προετοιμ

Keywords
Τυχαία Θέματα