Space News Report – 23.05.2012

Το ιδιωτικό διαστημόπλοιο Dragon ξεκίνησε για τον Διαστημικό Σταθμό. Στο μεταξύ η NASA εξακολουθεί να μιλά για επανδρωμένες πτήσεις στη Σελήνη. Παράλληλα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι επανδρωμένες αποστολές σε αστεροειδείς θα είναι πιο εύκολες απ’ όσο προβλεπόταν –εάν φυσικά προηγουμένως κάποιος από αυτούς δεν πέσει στο κεφάλι μας. Και μακριά στο Γαλαξία, ένας εξωπλανήτης γίνεται κυριολεκτικά σκόνη.

Διαβάστε τα

προηγούμενα Space News Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Εντυπωσιακά πλάνα από την πρώτη εκτόξευση του Dragon το 2010.

Ένας ιδιωτικός «Δράκοντας» στον Διαστημικό Σταθμό
Χτες (Τρίτη) το πρωί, η αμερικανική SpaceX έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε το δικό της σκάφος, την μη επανδρωμένη κάψουλα Dragon στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η αποστολή είχε εξελιχθεί σε θρίλερ, αφού η εκτόξευση αναβλήθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, ενώ η απόπειρα εκτόξευσης το περασμένο Σάββατο σταμάτησε ξαφνικά κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», μόλις ένα δευτερόλεπτο πριν από την πυροδότηση, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος –οι υπολογιστές είχαν εντοπίσει ύποπτα υψηλή πίεση στον κεντρικό κινητήρα του πυραυλικού φορέα Falcon 9. Όπως αποδείχθηκε, αυτό οφειλόταν σε μια ελαττωματική βαλβίδα η οποία αντικαταστάθηκε την επόμενη μέρα. Η αποστολή του Dragon στον ISS –η οποία περιλαμβάνει ραντεβού και προσέγγιση στον σταθμό τις επόμενες μέρες- έχει κορυφαία σημασία αφού, αν όλα πάνε καλά, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στο να αποκαταστήσει την αμερικανική πρόσβαση στον ISS μετά την περυσινή «συνταξιοδότηση» των διαστημικών λεωφορείων. Στο Dragon δεν επιβαίνει βέβαια πλήρωμα, αλλά οι έξι αστροναύτες του ISS είναι έτοιμοι να υποδεχτούν το Dragon «συλλαμβάνοντάς» το με το ρομποτικό βραχίονα του σταθμού ώστε να ξεφορτώσουν τα εφόδια που μεταφέρει. Η καλιφορνέζικη SpaceX είναι η πρώτη από τις αμερικανικές εταιρείες που ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη ενός μέσου μεταφοράς φορτίων (και μεσοπρόθεσμα ανθρώπων) στον ISS. Εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλό της, Falcon 9, τον Ιούνιο του 2010 ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου έγραψε ιστορία εκτοξεύοντας για πρώτη φορά την κάψουλα Dragon σε τροχιά. Προς το παρόν οι Αμερικανοί αστροναύτες υποχρεώνονται να πληρώνουν πανάκριβο «εισιτήριο» στους Ρώσους για να μεταβαίνουν στον ISS. Όταν η Dragon γίνει πλήρως επιχειρησιακή θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 7 άτομα σε τροχιά.

————————————————————————————————————————————

Animation της εκτόξευσης του SLS.

Με τον Ωρίωνα στη Σελήνη σε πέντε χρόνια;
Και ενώ το Dragon πετά σε περιγήινη τροχιά, η NASA ανακοίνωσε πως η Boeing θα της προμηθεύσει δυο κρυογενικούς ανώτερους πυραυλικούς ορόφους (DCSS), προερχόμενους από τον πύραυλο Delta 4, προκειμένου να αποστείλει την υπό σχεδιασμό κάψουλα Orion στη Σελήνη το 2017. Η πτήση αυτή θα είναι μη επανδρωμένη, αλλά μια αποστολή με πλήρωμα γύρω από τη Σελήνη προβλέπεται για το 2021 –ή τουλάχιστον έτσι λένε κάποια έγγραφα που δόθηκαν πρόσφατα σ

Keywords
Τυχαία Θέματα