Space News Report – 21.12.2011

Ο δεύτερος ρωσικός Soyuz από ευρωπαϊκό έδαφος είναι γεγονός. Οι αστροναύτες του ISS ετοιμάζονται για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα αλλά και να υποδεχτούν το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο. Ένας άσημος κομήτης κατάφερε το ακατόρθωτο αψηφώντας την κόλαση του Ήλιου. Κι όσον αφορά την… συντέλεια του 2012 ησυχάστε γιατί, τουλάχιστον από σουπερνόβα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε!

Διαβάστε τα προηγούμενα

Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Η εκτόξευση του Soyuz από το Kuru (για τη «δράση» πηγαίνετε στο 3ο λεπτό και μετά).

Εκτοξεύτηκε και ο δεύτερος «ευρωπαϊκός» Soyuz
Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο Kuru στη Γαλλική Γουιάνα (Νότια Αμερική) ο δεύτερος πύραυλος Soyuz. Η πράξη αυτή επιβεβαίωσε την ευελιξία του ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ Arianespace σε ό,τι αφορά τις σχετικές επιχειρήσεις από το Kuru. Ο ρωσικός πύραυλος τοποθέτησε έξι δορυφόρους σε ηλιοσύγχρονη τροχιά (δηλαδή σε τροχιά χάρη στην οποία περνούν από το ίδιο σημείο την ίδια ώρα κάθε μέρα). Μετά από ομαλή πτήση 3 ωρών και 26 λεπτών, ο Soyuz εξαπέλυσε τον γαλλικό δορυφόρο Pleiades 1 και τον χιλιανό δορυφόρο SSOT καθώς επίσης και τέσσερις μικροδορυφόρους επίδειξης (demonstration microsatellites) ELISA για λογαριασμό του γαλλικού υπουργείου Άμυνας (οι ELISA είναι δορυφόροι ELINT, δηλαδή ηλεκτρονικής παρακολούθησης). Επρόκειτο για τη δεύτερη εκτόξευση Soyuz από το Kuru (η ιστορική πρώτη είχε γίνει στις 21 Οκτωβρίου, βλ. και το σχετικό SNR : http://techblog.gr/spacenews/space-news-report-27-10-2011/). Η εκτόξευση αυτή ήταν και η 1.781η πτήση πυραύλου της οικογένειας Soyuz ο οποίος εγκαινίασε την διαστημική εποχή με την εκτόξευση του Sputnik το 1957 αλλά και εκείνη του Γιούρι Γκαγκάριν τέσσερα χρόνια αργότερα. Έκτοτε ο Soyuz αποτελεί το «γερο-πιστό» του ρωσικού διαστημικού προγράμματος και έχει ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ αξιοπιστίας και αντοχής, τόσο σε μη επανδρωμένες όσο και σε επανδρωμένες αποστολές. Ο δορυφόρος Pleiades 1 ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο και θα παράσχει υπηρεσίες δορυφορικής παρατήρησης και φωτογράφησης εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας (50 εκατοστών!) από τροχιά ύψους 700 χλμ. Ο χιλιανός SSOT (Sistema satelital de Observacion de la Tierra) ζυγίζει 120 κιλά και είναι κι αυτός δορυφόρος τηλεπισκόπησης τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές χρήσεις.

————————————————————————————————————————————

Animation μιας επανδρωμένης αποστολής Dragon στον ISS.

Το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο στον ISS
Και στο μεταξύ η αμερικανική NASA ανακοίνωσε την ημερομηνία εκτόξευσης του πρώτου ιδιωτικού διαστημοπλοίου με κατεύθυνση τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η αποστολή αυτή, στην οποία θα δοκιμαστεί ένα όχημα σχεδιασμένο να μεταφέρει φορτίο –και μελλοντικά ανθρώπους- σε τροχιά, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την ανερχόμενη ιδιωτική διαστημική βιομηχανία. Έτσι η NASA έδωσε το τελικό πράσινο φως στην εταιρία SpaceX για την εκτόξευση της κάψουλας Dragon με πύραυλο Falcon 9 –αμφότερα δημιουργήματα τη

Keywords
Τυχαία Θέματα