Space News Report – 20.06.2012

Η πρώτη Κινέζα αστροναύτισσα διαμένει ήδη στο «Ουράνιο Παλάτι» με τους δυο συντρόφους της. Στο μεταξύ επέστρεψε στη Γη το μυστηριώδες μίνι διαστημικό λεωφορείο του Πενταγώνου. Παράλληλα οι αστρονόμοι διαθέτουν ένα νέο εργαλείο για τη μελέτη των μελανών οπών, εκτιμούν ότι οι γαιόμορφοι πλανήτες είναι πολυάριθμοι και περιμένουν τη στιγμή που το Voyager θα εγκαταλείψει οριστικά το Ηλιακό Σύστημα.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News

Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Η είσοδος των Κινέζων αστροναυτών στο Tiangong-1.

Δυο άντρες και μια γυναίκα στο «Ουράνιο Παλάτι»
Το κινεζικό διαστημόπλοιο Shenzhou-9, εκτοξεύτηκε το περασμένο Σάββατο, 16 Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί, με τριμελές πλήρωμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη Κινέζα αστροναύτισσα. Το πλήρωμα αποτελείται από τον κυβερνήτη Τζινγκ Χαϊπένγκ, βετεράνο αστροναύτη που έχει ήδη πραγματοποιήσει δυο διαστημικές αποστολές, τον Λιου Ουάνγκ που εργάζεται στο διαστημικό πρόγραμμα εδώ και 14 χρόνια και την 33χρονη Λιου Γιανγκ, η οποία θα πραγματοποιήσει βιοϊατρικά πειράματα και άλλες εργασίες. Η Γιανγκ, πρώην πιλότος της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας, θεωρείται ήδη ως εθνική ηρωίδα και η αποστολή της μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα κινεζικά ΜΜΕ καθώς και στα διάφορα ιστολόγια. Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά από την κινεζική τηλεόραση και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το διαστημικό πρόγραμμα της ασιατικής αυτής χώρας αφού αφορά τροχιακό ραντεβού και σύνδεση με το όχημα Tiangong-1 (Ουράνιο Παλάτι). Το τελευταίο είναι ένα πειραματικό σκάφος που θα μείνει σε τροχιά ως το 2013 προτού αντικατασταθεί και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό «δομικό λίθο» για τη συναρμολόγηση ενός διαστημικού σταθμού ως το 2020. Προηγουμένως όμως οι Κινέζοι θα πρέπει να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τις απαιτητικές τεχνικές σύνδεσης, κάτι που οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί είχαν καταφέρει ήδη από τη δεκαετία του 1960. Τελικά όλα πήγαν κατ’ ευχήν και το Shenzhou-9 συνδέθηκε κανονικά με το Tiangong-1, αποτελώντας ένα ενιαίο συγκρότημα. Σύμφωνα με αναφορές, τα δυο σκάφη θα παραμείνουν συνδεδεμένα επί έξι ημέρες. Το κινεζικό επανδρωμένο πρόγραμμα αποτελεί μια τεράστια εκστρατεία «δημοσίων σχέσεων», αφού αποσκοπεί στην άνοδο του γοήτρου της ανερχόμενης ασιατικής δύναμης. Από το 2003 ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά μόνο τέσσερις επανδρωμένες αποστολές (συμπεριλαμβάνεται η τρέχουσα). Το πρόγραμμα κινείται με ρυθμό χελώνας ακριβώς για να δρέψει τα περισσότερα πολιτικά οφέλη αποφεύγοντας ταυτόχρονα το ρίσκο μιας καταστροφικής δυσλειτουργίας.

————————————————————————————————————————————

«Ανατομία» του X-37B.

Επέστρεψε στη Γη το απόρρητο διαστημικό λεωφορείο
Και ενώ η πρώτη Κινέζα ταξίδευε σε τροχιά, τερματιζόταν η 15μηνη άκρως απόρρητη αποστολή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου διαστημοπλάνου με μέγεθος το ένα τέταρτο του διαστημικού λεωφορείου. Το περασμένο Σάββατο, το OTV-2 (Orbital Test Vehicle) γνωστό και με την επωνυμία X-37B, πυροδότησε του

Keywords
Τυχαία Θέματα