Space News Report – 17.10.2012

Ένας τολμηρός Αυστριακός αεροναύτης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση από ιλιγγιώδες ύψος, ενώ ένα διαστημικό λεωφορείο τερμάτισε την σταδιοδρομία του διασχίζοντας τους αυτοκινητόδρομους του Λος Άντζελες. Μια ριζοσπαστική νέα ανακάλυψη σχετικά με το σεληνιακό νερό ανοίγει νέες προοπτικές ενώ στα πέρατα του διαστήματος ανακαλύφθηκε ένας πλανήτης από διαμάντι!

Space News Report, κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Το άλμα του Αυστριακού μέσα από το ρεπορτάζ του CNN.

Το υπερηχητικό «διαστημικό άλμα» είναι γεγονός
Την περασμένη Κυριακή ο Αυστριακός Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου στο πλαίσιο πτώσης με αλεξίπτωτο από τα όρια του Διαστήματος. Ασφαλώς ο θρυλικός πιλότος Τσακ Γιέγκερ ήταν ο πρώτος που είχε σπάσει το κάποτε αδιάσπαστο φράγμα το 1947 (ακριβώς 65 χρόνια πριν) αλλά εκείνος πιλοτάριζε πειραματικό πυραυλοπλάνο. Το κατόρθωμα του 43χρονου Αυστριακού ενείχε μεγάλους κινδύνους. Ο Μπάουμγκαρτνερ πήδηξε από μια κάψουλα από ύψος 39 χιλιομέτρων και στη διάρκεια της πτώσης η ταχύτητά του έφτασε τα 1.136 χλμ την ώρα –με άλλα λόγια έπεφτε με 315 μέτρα το δευτερόλεπτο! Κατόπιν άνοιξε το ασπροκόκκινο αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε ομαλά στην έρημο του Νέου Μεξικού, έξω από το Ρόσγουελ, τη γνωστή και μη εξαιρετέα «πόλη των UFO». «Νιώθω σαν να έχουν φύγει 20 τόνοι από την πλάτη μου», δήλωσε ο Μπάουμγκαρτνερ μετά την προσγείωσή του. «Ετοιμαζόμουν γι αυτό το άλμα εδώ και εφτά χρόνια». Η κάψουλα του Αυστριακού –κρεμασμένη από ένα τεράστιο μπαλόνι γεμάτο αέριο ήλιο- χρειάστηκε δυο ώρες για να φτάσει στο ύψος πτώσης. Τη στιγμή εκείνη ο Μπάουμγκαρτνερ είχε ήδη σπάσει το πρώτο ρεκόρ –εκείνο της υψηλότερης πτήσης με αερόστατο- το οποίο διατηρείτο από το 1961. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του «διαστημικού άλματος» ήταν ο Μπάουμγκαρτνερ να αρχίσει να στριφογυρίζει ταχύτατα γύρω από τον εαυτό του. Τότε ίσως έχανε τις αισθήσεις του από τα πολλά g με μοιραίες συνέπειες. Ακόμα χειρότερα, εάν η στολή του είχε και την παραμικρότερη διαρροή η αποσυμπίεση θα έκανε το αίμα του να βράσει. Ας σημειωθεί ότι στο προηγούμενο παρόμοιο άλμα ρεκόρ (1960), το γάντι της στολής του Αμερικανού Τζο Κίτιντζερ έπαθε διαρροή με αποτέλεσμα το χέρι του να πρηστεί άσχημα, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

————————————————————————————————————————————

Το Endeavour καταφθάνει στο Λος Άντζελες «καβάλα» σε ένα B-747.

Ένα διαστημικό λεωφορείο στους δρόμους του LA
Κι ενώ ο Μπάουμγκαρτνερ πηδούσε από τα όρια του διαστήματος, το διαστημικό λεωφορείο Endeavour έφτανε επιτέλους στον τελικό προορισμό του στην Καλιφόρνια έχοντας διανύσει τα τελευταία 19 χιλιόμετρα όχι σε τροχιά αλλά στους δρόμους του Λος Άντζελες. Στο πλαίσιο μιας μεγαλειώδους εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης, το διαστημόπλοιο παρέλασε στους φαρδείς αυτοκινητόδρομους με την… ιλιγγιώδη ταχύτητα του 1,5 χλμ την ώρα. Το διαστημικό λεωφ

Keywords
Τυχαία Θέματα